Main menu

header

934 8 2de Georgiana Mihalcea

Originar din bazinul mediteranean, ciulinul este folosit pentru combaterea tulburărilor digestive, a bolilor ficatului și vezicii biliare. Grecii observaseră deja potențialul său terapeutic și îl folosiseră în Antichitate pentru a trata tulburările hepatice. Suplimentele alimentare realizate pe baza acestei plante conțin silimarină, substanța sa activă. Ea este cea care îi oferă efectele terapeutice.

„Topeşte” calculii biliari

Silimarina este considerată substanța activă care asigură efectele terapeutice ale ciulinului, fiind concentrată în special în semințele mature. Este, de fapt, un amestec de elemente al cărui compus principal este silibinina. Cele mai multe studii clinice au folosit un extract standardizat care conține 70% până la 80% din aceasta. În medicina clasică, ciulinul este utilizat pentru prevenirea și tratamentul diferitelor afecțiuni hepatice: hepatită, ciroză, calculi biliari, icter și leziuni cauzate de substanțe toxice. De asemenea, poate regenera țesuturile afectate ale ficatului pe lângă protejarea acestui organ împotriva efectelor nocive ale toxinelor naturale (ciuperci, venin de șarpe, mușcături de insecte, alcool etc.) sau sintetice (solvenți, produse de curățare), medicamente etc. În Europa, medicii administrează, sub formă de injecție, un derivat solubil extras din semințe pentru a trata otrăvirea cu amanita. Această ciupercă sălbatică conține o sub- stanță toxică pentru ficat și potențial fatală. Pentru tratamentul ficatului este posibil să se recomande extracte standardizate, care conțin 70%-80% silimarină. Este indicat să luați între 140 și 210 mg, de trei ori pe zi.

Au început studiile despre beneficiile în lupta cu cancerul

Ciulinul se pare că ar proteja, printre altele, ficatul de leziunile cauzate de chimioterapie. În present, se fac cercetări despre efectul său preventiv împotriva cancerului de prostată, de piele și a celui colorectal. De asemenea, există experți care spun că ar putea îmbunătăți eficacitatea tratamentelor pentru cancer, la modul general. Până acum, totuși, sunt disponibile doar studii clinice in vitro, pe animale și preliminare.

Îmbunătățește controlul zahărului din sânge

Un studiu clinic a fost realizat pe 56 de pacienți cu diabet zaharat de tip II. Rezultatele indică faptul că un extract standardizat de ciulin de lapte (200 mg de trei ori pe zi, timp de trei luni) îmbunătățește controlul zahărului din sânge și reduce nivelul de colesterol și trigliceride. O cercetare anterioară a arătat, de asemenea, rezultate pozitive la persoanele diabetice cu ciroză hepatică, tratamentul reducându-le rezistența la insulină.

Tratează dispepsia

Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunosc utilizarea semințelor de ciulin de lapte pentru a trata dispepsia. Pentru tulburări digestive, ciulinul de lapte poate fi folosit sub mai multe forme: în semințe uscate (12 g până la 15 g pe zi, de două sau trei ori), în decocturi (timp de treizeci de minute, fierbeți 3,5 g semințe în 150 ml apă, se bea preparatul cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă), în tinctură (1 ml sau 2 ml, cu jumătate de oră înainte de fiecare masă).

Luptă împotriva acneei

Acneea e adesea un semn al unui ficat mărit. O cură de 21 de zile cu ciulin de lapte ajută ficatul să se regenereze. Tratarea acneei cu extract de ciulin trebuie să fie făcută sub supraveghere medicală!

Denumit popular scaiete, banalul ciulin ajută în stări de epuizare fizică şi nervoasă

Comisia Europeană a aprobat, încă din 1989, utilizarea extractului standardizat la 70%-80% silimarină pentru tratarea intoxicațiilor hepatice și ca adjuvant în caz de hepatită și ciroză hepatică. În 2002, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut în mod oficial aceleași utilizări