Main menu

header

934 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Consumul regulat de căpșuni este mult mai mult decât un adevărat deliciu culinar - aceste fructe sunt pline de nutrienți care hrănesc și energizează organismul, prevenind instalarea multor boli.

Favorizează dilatarea arterelor

Încărcate de apă, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, căpșunile furnizează cu fiecare nou studiu date prețioase despre efectele benefice asupra metabolismului. Astfel, potrivit cercetătorilor, prin aportul de antocianină, antioxidant care favorizează dilatarea arterelor, aceste fructe reduc hipertensiunea arterială, riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral, arată datele unei cercetări derulate în cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard. În același timp, prezența căpșunilor în dietă, de cel puțin trei ori pe săptămână, scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Alungă iritabilitatea nervoasă

Grație prezenței antioxidanților în cantitate semnificativă, căpșunile elimină efectele negative ale radicalilor liberi, protejând astfel sistemul imunitar. De asemenea, aceste fructe conțin așa-numiții „nutrienți ai bunei dispoziții”, substanțe care ajută la combaterea iritabilității nervoase. În plus, compușii activi din căpșuni ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Pe de altă parte, întrucât sunt alcătuite în mare parte din apă, aceste fructe sunt printre cele mai hidratante alimente, fiind recomandate în zilele călduroase, pentru reîmprospătarea organismului, dar și pentru contracararea pierderilor de lichide și menținerea echilibrului electrolitic.

Feresc ochii de cataractă

Cercetări recente au demonstrat că un consum constant de căpșuni combate procesele inflamatorii din organism. Proprietățile calmante, purificatoare și diuretice ale acestor fructe le fac o opțiune ideală pentru combaterea artrozei, gutei și reumatismului, fiind utile și în cazuri de dureri musculare, precum și pentru a completa tratamentul artritei. În același timp, căpșunile conțin un nivel ridicat de carotenoide, care protejează sănătatea ochilor și previn cataracta și degenerarea maculară, reducând daunele cauzate vederii de înaintarea în vârstă.

Consumul regulat de căpșuni reduce modificările nivelului pH-ului pielii