Main menu

header

934 8 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Considerat un adevărat aliment-minune, turmericul este cercetat în continuare de oamenii de știință, fiecare nouă descoperire extinzând renumele de vindecător al acestui condiment cu gust deosebit.

Preîntâmpină bolile inflamatorii intestinale

Curcumina, compusul biologic activ care se găsește în turmeric, a demonstrat recent o serie de noi proprietăți, care plasează condimentul printre potențialii aliați ai lumii medicale în lupta împotriva cancerului. Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității din Kyoto, Japonia, condimentul stă la baza unui nou medicament, numit TBP1901, care are efecte antitumorale. „Rata mare de conversie a TBP1901 în curcumină în măduva osoasă justifică aplicarea sa clinică pentru bolile care cresc în măduvă, cum ar fi mielomul multiplu și leucemia. Curcumina a fost folosită secole pe post de condiment sau colorant alimentar, așa că ne așteptăm la efecte secundare minime”, afirmă expertul Masashi Kanai. O cercetare anterioară, publicată în jurnalul de ştiinţe Molecules, a demonstrat că substanţa activă curcumin poate bloca activitatea celulelor tumorale. În același timp, efectul antioxidant al turmericului ajută la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale.

Păzeşte de cardiomiopatie

Turmericul a fost îndelung utilizat în medicina tradiţională indiană şi în cea chineză, datorită numeroaselor sale proprietăţi terapeutice. Oamenii de știință au confirmat în dreptul acestui condiment proprietatea de a proteja inima. O serie de studii riguroase, publicate în revista Pharmacological Research, au evidențiat faptul că acest condiment previne cardiomiopatia și aritmia. Iar faptul că substanţa activă din turmeric ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” LDL nu face decât să extindă protecția pe care condimentul o acordă sistemului cardiovascular. De asemenea, curcumina este un aliat în neutralizarea radicalilor liberi şi astfel previne deteriorarea celulelor pielii, accelerând şi îmbunătăţind procesul de absorbţie a colagenului. În același timp, condimentul auriu are și calități de vindecător extern, tratând psoriazisul, dermatitele şi acneea.

Turmericul poate fi adăugat în smoothie-uri, supe, omlete, orez şi amestecuri de legume

Ţine la distanţă embolismul pulmonar

Calitățile antiinflamatoare ale turmericului au fost demonstrate într-un studiu recent, care a relevat faptul că suplimentele pe bază de condiment, administrate timp de patru săptămâni, au atenuat semnificativ durerile provocate de osteoartrită ale pacienților participanți la studiile clinice. Mai mult, s-a descoperit că suplimentele de curcumină reduc nivelul de glucoză din sânge şi sporesc secreţia de insulină a pancreasului, prevenind astfel apariţia diabetului de tip II. De asemenea, condimentul previne formarea cheagurilor de sânge, îmbunătățind circulaţia sangvină şi prevenind probleme de sănătate precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasă profundă sau embolismul pulmonar. Pe de altă parte, mai multe studii derulate pe populaţiile din Asia au demonstrat faptul că persoanele care au consumat mai mult curry - preparat tradițional care conține acest condiment - au obţinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitivă. Cercetătorii au corelat efectele antiinflamatoare ale curcuminei cu o protecție extinsă a creierului împotriva bolilor neurodegenerative.