Main menu

header

933 7 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Plantă medicinală cu renume bine consolidat, podbalul a revenit în prim-planul atenției oamenilor de știință și pacienților din întreaga lume, într-o epocă în care vindecătorii naturali sunt tot mai bine poziționați în lupta cu bolile, grație faptului că nu generează efecte secundare.

Tratează flebita

Încărcat de compuși importanți (polizaharidele, taninuri, flavonoide, ulei volatil, carotenoizi, fitosteroli, vitamina C, zinc, magneziu, fosfor, potasiu), podbalul se adresează unor afecțiuni diverse, ceea ce poziționează această plantă pe lista vindecătorilor de calibru. Datorită acţiunii expectorante şi antispasmodice, podbalul este utilizat în tratamentul bronşitelor, tusei iritative, celei convulsive şi astmului, precum și în tulburări cronice ale tractului respirator, cum sunt emfizemul şi silicoza pulmonară, boală profesională generată de expunerea la siliciu pe termen lung. În astfel de cazuri se pot face inhalaţii, de mai multe ori pe zi, cu infuzie din flori şi frunze de podbal, preparată din 20 g plantă la 500 ml apă clocotită. De asemenea, frunzele proaspete de podbal, sub formă de cataplasme, se recomandă în tratamentul artritelor şi flebitelor.

Preîntâmpină deteriorarea celulelor nervoase

Podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru gută, întrucât planta are proprietatea de a reduce inflamațiile. Un studiu derulat pe animale de laborator a constatat că o componentă activă din această plantă a redus mai mulți markeri inflamatori la exemplarele cu colită indusă de medicamente, o afecțiune caracterizată prin inflamație intestinală, acționând prin blocarea căilor specifice implicate în reglarea inflamației. În același timp, oamenii de știință au pus în evidență faptul că podbalul poate proteja sănătatea creierului. Un studiu extins a relevat că extractul de plantă a prevenit deteriorarea celulelor nervoase și moartea țesuturilor la acest nivel și a eliminat radicalii liberi care contribuie la instalarea bolilor cronice.

Potrivit rezultatelor cercetărilor, podbalul are acţiune antibacteriană