Main menu

header

933 8 1de Georgiana Mihalcea

De sute de ani, cimbrul face parte din viața de zi cu zi a omului, atât pentru utilizările sale culinare, cât și pentru beneficiile sale medicinale. De la tratamentul împotriva bronșitei până la ameliorarea anxietății, această plantă reprezintă un aliat de nădejde al sănătății noastre. Se consumă sub diferite forme și preparate: infuzii, uleiuri esențiale, siropuri și tincturi.

Eficient în bronșită

Componentele cimbrului sunt destul de numeroase, fiind bogat mai ales în uleiuri esențiale: timol - un puternic antiinfecțios, geraniol - antifungic și antiviral, linalol (pentru afecțiuni precum candidoza) și vermifug. Uleiurile esențiale conțin diferite componente, în special paracimen (sau p-cimen, analgezic) și borneol. Se mai găsesc și flavonoide (apigenol, luteolol etc.). De asemenea, este o sursă importantă de vitamine și minerale, printre care amintim: complexul de vitamine B, acidul folic, vitaminele A și E, potasiul, fierul, calciul, manganul, magneziul și seleniul. Cimbrul este folosit în mod tradițional pentru tratamentul tulburărilor respiratorii, precum tusea. De asemenea, este aprobat de organismele de evaluare a plantelor la nivel european pentru combaterea bronșitei. Numeroase studii au demonstrat efectele sale împotriva afecțiunilor respiratorii. Într-o cercetare deschisă, peste 7.000 de pacienți cu bronșită au testat un sirop făcut din extracte de rădăcină de cimbru și primulă. S-a dovedit a fi cel puțin la fel de eficient ca N-acetilcisteina și Ambroxolul, două medicamente care subțiază secrețiile bronșice. Alte studii clinice au indicat că siropurile din extract de cimbru și extract de frunze de iederă cățărătoare au fost eficiente în ameliorarea tusei. Pentru aceleași simptome puteți face și inhalări. Puneți 2 linguri cu cimbru într-un vas cu apă clocotită. Aplecați-vă capul peste bol, apoi acoperiți-vă cu un prosop. Respirați încet la început, importanți fiind vaporii. Câteva minute de tratament sunt suficiente.

Combate placa dentară

Unul dintre constituenții cimbrului, timolul, s-a dovedit a avea acțiune benefică la nivelul cavității bucale și a anumitor bacterii patogene ale gurii, cum ar fi Porphyromonas gingivalis. Timolul este unul dintre ingredientele apelor de gură antiseptice care luptă împotriva plăcii dentare. Iată cum puteți face o infuzie cu care să vă protejați dantura. Pentru început vă trebuie trei-patru linguri cu cimbru mărunţit și pus la macerat în jumătate de litru de apă, timp de maximum zece ore. Apoi strecurați bine, iar planta rezultată după filtrare se fierbe în jumătate de litru de apă, timp de cinci-şase minute, se lasă la răcit și se strecoară din nou. Ultimul pas este amestecul celor două extracte (cel de la macerat și cel de la fierbere) și veți obține în final 1 litru de infuzie combinată de cimbru. Clătiți-vă gura sau faceți gargară cu preparatul filtrat și răcit, de două până la trei ori pe zi.

Ameliorează inflamația pielii

933 8 2Cimbrul a fost întotdeauna folosit pentru a vindeca rănile și unele afecțiuni minore ale pielii, datorită proprietăților sale antiseptice. Are atât o activitate antifungică, cât și o activitate antimicrobiană. În plus, prin favorizarea inhibării sintezei prostanglandinelor (mediatori lipidici implicați în inflamație), cimbrul acționează ca un antiinflamator (reduce durerea, umflarea etc.), sub formă de comprese. Infuzați 5 g plantă uscată în 100 ml apă clocotită timp de zece minute, înmuiați compresele și aplicați după cum este necesar pe zonele afectate. De asemenea, pentru a reduce inflamația pielii, puteți face din timp o tinctură. Pentru aceasta aveți nevoie de frunze și inflorescențe de cimbru. Acestea se pun într-o sticlă (15 linguri cu amestec uscat), peste care se toarnă 400 ml alcool de 50 de grade. Se amestecă bine și se lasă la macerat pentru 12 zile. După această perioadă, tinctura se strecoară și se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se recomandă pentru tratarea virozelor respiratorii, bronșite, arsuri și răni pe piele, ulcere pe piele sau micoze. Se recomandă câte o linguriță în cure de 12 zile, dar la indicațiile medicului specialist.

Alungă stările de anxietate

Unul dintre constituenții cimbrului, carvacrolul, poate avea efecte relaxante asupra persoanelor cu anxietate. Un studiu recent efectuat pe animale a demonstrat proprietățile anxiolitice ale acestui compus. Ar provoca activarea receptorilor GABA 2, zone din organism care inhibă sistemul nervos. Împotriva anxietății puteți face un ceai de cimbru. Începeți prin a pune la fiert 250 ml apă, iar când dă în clocot adaugați o lingură cu frunze. Lăsați compoziția la fiert timp de zece minute, apoi opriți focul, acoperiți ibricul și lăsați la infuzat alte zece minute. Tot ce mai aveți de făcut este să strecurați ceaiul și să îl consumați, bucurându-vă de beneficiile lui. Dacă doriți să aibă un gust mai plăcut, puteți adăuga miere și lămâie în cană. Se beau mai multe căni pe zi, la nevoie.

După cum am spus deja, cimbrul are şi proprietăţi antispasmodice. Asta înseamnă că poate contribui și la calmarea durerilor menstruale. Un studiu publicat în 2020 a analizat tocmai efectul ceaiului de cimbru asupra unor adolescente care sufereau de dismenoree primară, iar concluzia a fost aceea că, într-adevăr, acesta le poate alina.

Cimbrul conţine uleiuri esenţiale şi este o sursă importantă de vitamine şi minerale

Ştiaţi că...

... cimbrul are și proprietăți spasmolitice: ameliorează tulburările intestinale precum diareea, balonarea, flatulența, diverse colopatii?

... anumite soiuri de cimbru, inclusiv cimbru paracimen, sunt folosite pentru ameliorarea afecțiunilor osoase și articulare, cum ar fi reumatismul sau osteoartrita?

... de câteva decenii, proprietățile antiîmbătrânire și antioxidante ale cimbrului au fost evidențiate de oamenii de știință?

Luptă împotriva căderii părului

Cimbrul ar putea avea şi el un rol în lupta împotriva alopeciei areata. Chiar dacă puține studii au fost dedicate acestui subiect, unele au evidențiat un posibil efect al cimbrului în creșterea părului. În timpul unuia dintre ele, 86 de persoane cu alopecie areata și-au masat capul timp de șapte luni cu un ulei placebo sau o combinație de uleiuri esențiale (cimbru, lavandă, lemn de cedru) fără a cunoaște natura exactă a tratamentului lor. La sfârșitul experimentului, 44% din grupul care a ales cocteilul aromat a remarcat creșterea părului față de doar 15% din celălalt grup. Dacă vreți să încercați acest remediu, puneți 2 picături cu ulei esențial de cimbru direct în șampon sau în uleiul de masaj. Într-o sticlă goală, amestecați 6 picături de ulei esențial de lavandă, 6 picături de ulei esențial de cimbru și 100 ml ulei vegetal de migdale. Aplicați amestecul pe întregul scalp. Lăsați 20 de minute înainte de șamponare.