Main menu

header

932 7 3de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Picante și exotice, caperele adaugă o notă încântătoare preparatelor italiene, iar din bucătăria peninsulară introducerea acestora în meniu s-a răspândit în toată lumea. În plus față de gustul lor unic, aceste boabe parfumate au și surprinzătoare beneficii pentru sănătate.

Ţin sub control glicemia

Deși caperele sunt foarte sărace în calorii, reprezintă în schimb o sursă foarte bună de mai mulți nutrienți-cheie. Profilul nutrițional al caperelor include fibre, sodiu vitamine, minerale, proteine. În aceste condiții, beneficiile pentru sănătate și proprietățile vindecătoare ale caperelor sunt utilizate în medicina naturistă de secole - în Ayurveda sunt creditate cu proprietatea de a menține buna funcționare a rinichilor, iar în medicina tradițională chineză sunt menționate pe lista remediilor împotriva problemelor de circulație. Cercetările moderne au confirmat capacitatea caperelor de a relaxa vasele sangvine, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. Pe de altă parte, prin intermediul vitaminei K, aceste boabe cu gust pregnant echilibrează procesul de coagulare a sângelui, prevenind astfel sângerările în exces, notează draxe.com. De asemenea, introducerea caperelor în dietă crește aportul de fibre fără să sporească numărul de calorii. Fibrele din capere ajută la încetinirea absorbției zahărului în fluxul sangvin, mențin nivelurile de zahăr din sânge stabile pe termen lung și susțin controlul glicemic. Potrivit rezultatelor unor studii extinse, publicate de revista „Complementary Therapies in Medicine”, anumite componente din acest condiment au proprietăți antidiabetice.

Combat inflamațiile

Inflamația cronică se află, potrivit lumii științifice internaționale, la baza majorității bolilor. În aceste condiții, sunt considerate foarte promițătoare rezultatele unei cercetări derulate pe animale de laborator, care a pus în evidență faptul că extractul de capere are capacitatea de a combate eficient inflamațiile din corp. Totodată, potrivit concluziilor unui studiu recent, boabele cu gust picant sunt bogate în mai mulți antioxidanți foarte importanți pentru organism, inclusiv quercetină și kaempferol, ceea ce recomandă caperele împotriva efectelor radicalilor liberi, pentru a proteja celulele împotriva daunelor oxidative și pentru a reduce inflamația, ajutând la prevenirea bolilor cronice pe termen lung. Pe de altă parte, vitaminele din capere intervin în metabolismul osos, crescând nivelurile unei proteine specifice, care ajută la menținerea depozitelor de calciu în țesutul de la acest nivel și menținând astfel densitatea osoasă.

Potrivit unui studiu publicat în revista „Advanced Pharmaceutical Bulletin“, consumul de capere zilnic, timp de 12 săptămâni, diminuează severitatea bolii la pacienţii cu afecţiuni hepatice

Spaghetti alla puttanesca

932 7 4Ingrediente: 500 g spaghete, 5 linguri cu ulei de măsline, 5 căței de usturoi, 5 fileuri de anșoa în ulei, 100 g măsline negre fără sâmburi, 3 linguri cu capere, 400 g roșii tocate (în conservă), 1 linguriță cu oregano uscat, frunze de busuioc (pentru decor).

Mod de preparare: pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Usturoiul se toacă fin, anșoa se taie, măslinele se înjumătățesc, caperele se pun la scurs. Se încinge uleiul într-o tigaie mare, se adaugă usturoiul și peștele și se călesc două minute, apoi se pun roșiile tocate, caperele, măslinele, oregano. Se lasă să fiarbă totul pentru cinci minute, apoi se condimentează cu sare și piper. Pastele bine scurse se amestecă bine cu sosul. Preparatul se servește imediat, ornat cu busuioc.