Main menu

header

932 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Merişoarele, cunoscute popular şi ca „insulină verde”, sunt consumate de cel puțin 400 de ani. Studii numeroase care au avut în centru proprietățile acestor fructe de excepție au descoperit noi direcții de terapie sau, după caz, au confirmat vechea tradiție de utilizare a unor roade care se dovedesc minunate pentru sănătatea umană.

Alungă anxietatea şi depresia

O cercetare globală, de dată recentă, derulată de specialiștii de la Universitatea Flinders, din Australia, care au analizat zeci de cercetări ce au implicat mii de participanți, a confirmat una dintre cele mai importante proprietăți ale merișoarelor: capacitatea de a trata eficient infecțiile tractului urinar. Rezultatele specialiștilor australieni au fost publicate în revista Cochrane și pun în evidență faptul că, sub formă de suc sau de suplimente, aceste fructe reduc cu peste 25% riscul de apariție a infecțiilor urinare recurente. De asemenea, copiii și persoanele predispuse la acest tip de afecțiuni în urma intervențiilor medicale au înregistrat un pericol redus cu 53% de a dezvolta infecțiile. Experții consideră că acest efect se datorează concentrației ridicate de proantocianidină din merișoare, un antioxidant care împiedică cele mai frecvente bacterii cauzatoare de infecții ale tractului urinar - în principal E.coli - să se lipească de peretele vezicii urinare. De asemenea, merișoarele sunt creditate de experți cu proprietatea de a combate anxietatea şi depresia, întrucât susțin sănătatea creierului.

Încetineşte creșterea celulelor canceroase

932 6 2Prima referinţă istorică a merișoarelor este prezentă într-o carte despre triburile amerindiene. De sute de ani, aceste fructe cu gust astringent sunt utilizate pentru proprietățile lor curative, multe dintre acestea fiind astăzi susținute de rezultatele unor cercetări științifice extinse și riguroase. Astfel, s-a descoperit că merișoarele sunt adevărate comori de antioxidanți, binecunoscuți apărători ai organismului în lupta cu radicalii liberi, cu efectele îmbătrânirii și cu stresul oxidativ, care, acumulat, poate genera boli cronice grave. De exemplu, amintita proantocianidină este un antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C, studii recente fiind direcționate spre capacitatea acesteia de a inhiba creşterea celulelor canceroase. De altfel, o cură cu suc de merișoare este recomandată ca un excelent tratament complementar al teribilei boli. Sucul de merișoare de casă se obţine prin presarea fructelor și amestecarea acestora cu apă. De asemenea, se poate opta pentru sucul de merişoare natural, care se găseşte în formularea suplimentelor alimentare naturiste sub formă de tinctură.

Ajută la la scăderea tensiunii arteriale

Mari aliați ai persoanelor cu diabet, merișoarele ajută la creşterea nivelului de colesterol „bun” şi la scăderea nivelului de colesterol „rău” în cazul acestor pacienți. În plus, aceste fructe conţin o concentraţie scăzută de fructoză, ajutând, astfel, la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Suplimentele cu merișoare administrate la pacienții cu diabet zaharat de tip II au redus și nivelul colesterolului total, au arătat rezultatele cercetării „Effect of Cranberry Extracts on Lipid Profiles in Subjects with Type 2 Diabetes”. Totodată, prezența acestor fructe în dietă aduce organismului vitamine şi minerale importante (provitamina A, vitaminele B1, B2, C, minerale precum fosfor, potasiu, calciu, ca și tanini, fibre alimentare, flavonoide, saponine, acizi graşi esenţiali etc.), care fac din merișoare unul dintre cele mai sănătoase alimente din câte există. Ca urmare, consumul acestor fructe cu gust acru, distinct ajută la scăderea tensiunii arteriale, diminuează riscul de inflamare a vaselor de sânge şi crește mobilitatea acestora, fiind recomandate deopotrivă persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare și celor care doresc să le prevină. Cea mai uzitată formă de consum este ceaiul de merișoare, gustos și răcoritor, preparat în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj.

Ideale în anemie

Potrivit rezultatelor unei cercetări extinse, derulate în cadrul Universității din Kuopio, Finlanda, unul dintre cele mai redutabile beneficii ale merișoarelor este calmarea durerii provocate de artrită, întrucât aceste fructe pot reduce inflamațiile, grație aportului important de quercetină, un pigment cu proprietăţi antiinflamatoare puternice. Pe de altă parte, ca sursă bogată de calciu, merişoarele întăresc sistemul osos şi reduc riscul de apariţie a osteoporozei. De altfel, merișoarele previn și apariţia cariilor dentare, întărind dantura prin efectul de contracarare a bacteriilor cauzatoare de tartru. De asemenea, în formă deshidratată, merișoarele sunt ideale în lupta cu anemia, întrucât compușii și nutrienții pe care îi conțin aceste fructe sunt numeroși, variați și în cantitate semnificativă. În plus, prin aportul de vitamina C, merișoarele susțin imunitatea și implicit lupta eficientă a corpului cu virusurile. S-a demonstrat că o cură cu ceai de merișoare împiedică agenții patogeni să se fixeze în organism şi ajută la scăderea numărului de infecţii. Ca urmare, consumul de ceai sau suc de merișoare este recomandat în cazuri de răceală și gripă.

Reduc semnificativ riscul de instalare a cataractei

Studii de dată recentă, care au evaluat potențiali aliați naturali pentru organism într-o lume care petrece tot mai mult timp în fața ecranelor, au relevat faptul că un consum regulat de merișoare apără ochii de efectele luminii albastre generate de computer și de telefoanele inteligente. Această constatare a fost doar una dintre multele care au evidențiat anterior că un consum regulat al acestor fructe scade semnificativ riscul de instalare a cataractei. Totodată, merișoarele pot fi utilizate cu succes în cazuri de epuizare fizică, întrucât cresc nivelul de energie din organism. Fructele uscate pot fi consumate ca atare, împreună cu iaurturi sau în salate, precum și ca gustare între mese sau ca desert. O excelentă modalitate de a adăuga aceste fructe în meniu este terciul de ovăz, care se prepară din 250 ml lapte şi 50 g ovăz. Se adaugă seminţe şi fructe după preferinţă, plus merişoare uscate, proaspete sau congelate, presărate deasupra.

Consumate cu regularitate, merişoarele înlătură respirația urât mirositoare și previn apariția cariilor

„Noile dovezi științifice arată că sucul de merișoare poate preveni infecțiile tractului urinar la persoanele predispuse să dezvolte această afecțiune“ Jonathan Craig, Universitatea Flinders, Australia

Dulceaţă de merişoare

932 6 3Ingrediente: 2,5 kg merişoare, 1 kg zahăr, 1 lămâie.

Mod de preparare: fructele se curăță de codiţe şi frunzuliţe, se spală într-o strecurătoare, cu apă rece, şi se așază într-un castron. Deasupra se pune zahărul şi se stoarce lămâia, apoi se amestecă totul și se lasă cel puţin o oră. După acest răstimp, fructele cu zahăr se pun într-o cratiță, pe foc mic, unde se lasă să fiarbă timp de 30 de minute, amestecând ocazional. După ce dulceața a căpătat densitate, se dă vasul la o parte de pe foc, se toarnă preparatul cald în borcane, care se astupă și se așază la odihnit cu gura în jos. După răcirea completă, borcanele cu dulceață de merișoare se rânduiesc în cămară.