Main menu

header

932 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Cereală considerată sacră de vechile populații din America de Sud, quinoa a fost cultivată mii de ani pentru proprietăți nutriționale de excepție, dar și ca vindecător de frunte al lumii plantelor. Prețuite până astăzi, boabele delicioase au confirmat, în cadrul studiilor științifice, numeroase calități terapeutice.

Bogată în vitamina B12

Semințele de quinoa sunt adevărate tezaure de nutrienți - proteine, minerale, vitamine, antioxidanți, toți aminoacizii esențiali. Ca urmare, aria de acțiune benefică a acestei cereale este foarte extinsă. În primul rând, quinoa energizează organismul și combate anemia. Mai departe, prin aportul de vitamina B12, această cereală susține o bună circulație sangvină, efectul benefic fiind dublat de proprietățile sale antiinflamatoare, care previn apariţia bolilor cardiovasculare şi ajută la tratarea celor deja instalate. În același timp, numeroasele tipuri diferite de antioxidanți din compoziţia seminţelor de quinoa ajută la reglarea nivelului colesterolului. În plus, consumul regulat de quinoa menține buna funcționare a rinichilor, sănătatea pielii și a părului.

Îmbunătăţeşte metabolismul energetic

Grație conţinutului de riboflavină, quinoa reduce frecvenţa migrenelor şi îmbunătăţeşte metabolismul energetic din muşchi şi celulele cerebrale. De altfel, cereala este renumită pentru capacitatea de a menține buna funcționare a creierului, având efecte benefice inclusiv în prevenirea declinului auzului odată cu înaintarea în vârstă. Totodată, potrivit specialiștilor, quinoa conţine mai mult calciu decât laptele, ajutând astfel la întărirea scheletului, a oaselor şi a cartilajelor, factor important de protecţie împotriva artritei. De asemenea, o porţie de quinoa aduce organismului jumătate din necesarul zilnic de acid folic, un nutrient indicat în sarcină, şi, în același timp, cereala nu conţine gluten, fiind recomandată persoanelor cu acest tip de intoleranță. Disponibilă sub formă de boabe, fulgi, paste proteice și făină, quinoa stimulează activitatea ficatului și sistemul imunitar.

Fibrele din quinoa asigură o bună sănătate intestinală și previn cancerele la acest nivel