Main menu

header

932 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Condiment considerat printre cele mai cunoscute din lume, semințele Paradisului sunt considerate extrem de benefice pentru sănătate încă din Antichitate.

Activează grăsimea brună

„Rude” cu cardamomul, ghimbirul și turmericul, semințele Paradisului au fost remarcate din perspectivă terapeutică din vremea lui Pliniu cel Bătrân (23-79 d.Hr.), autorul roman al celebrei Istorii naturale. Renumele acestui condiment s-a prelungit până astăzi. Prin tradiție, semințele Paradisului au fost folosite pentru tratarea unor afecțiuni digestive, întrucât stimulează funcționarea stomacului. Condimentul poate fi folosit împotriva durerilor de stomac, ulcerului sau paraziților intestinali. Cercetările moderne au confirmat conținutul de excepție al vestitului condiment, în care au fost identificate paradol, gingerdionă, gingerol. Potrivit rezultatelor unor cercetări clinice riguroase, administrarea a 30 mg extract de semințe ale Paradisului a generat o creștere cu 97 de calorii pe zi a ratei metabolismului și, de asemenea, s-a înregistrat la voluntari activarea țesutului adipos brun, grăsime care stimulează producerea de căldură, și creșterea consumului de energie al întregului corp, în special la bărbați, notează British Journal of Nutrition.

Sporesc rezistența sportivilor la antrenament

Extractul din semințele Paradisului are proprietăți antimicrobiene dovedite științific, condimentul fiind foarte eficient, prin intermediul constituenților săi fenolici, în inhibarea creșterii bacteriilor Salmonella typhi, Staphylococcus aureus și pneumonia Klebsiella. De asemenea, literatura de specialitate menționează în dreptul semințelor Paradisului o activitate antiinflamatoare considerabilă. În aceste condiții, semințele Paradisului sunt considerate aliați împotriva diabetului. De asemenea, proprietățile condimentului au fost testate pe un grup de sportivi de performanță și practicanți de culturism, în cazul cărora s-a remarcat îmbunătățirea compoziției corporale și sporirea rezistenței la antrenament. Pe de altă parte, semințele Paradisului aduc organismului antioxidanți, care elimină efectele nocive ale radicalilor liberi.

PONT. Semințele Paradisului, zdrobite și infuzate, au efect în tratarea și vindecarea rănilor.