Main menu

header

de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Plantă medicinală cunoscută chiar și de copii, păpădia e un vindecător de excepție, care se adresează deopotrivă afecțiunilor interne și externe. Foarte apreciată de secole, această minune a naturii este recomandată și astăzi pentru efectele sale benefice și proprietățile curative.

Detoxifică ficatul

Păpădia este deosebit de bogată în substanţe nutritive importante, de la vitamine și minerale la antioxidanți și compuși cu acțiune antiinflamatoare. În aceste condiții, preparatele pe bază de plantă se remarcă pe direcția îmbunătățirii sănătății digestive, întrucât stimulează secreţia de bilă, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv. În același timp, planta poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce o face utilă în tratamentul diabetului. Prin bogăția de nutrienți, păpădia combate anemia. Frunzele proaspete ale plantei se pot consuma zilnic, circa 50 grame pe zi, tăiate mărunt, înainte de fiecare masă, în cure de 15 zile sau o lună. Grație prezenței compușilor antiinflamatori, păpădia este utilă în tratamentul artritei și astmului. În plus, planta este redutabilă în cazuri de afecțiuni cardiovasculare sau chiar de predispoziție de a le dezvolta, fiind eficientă împotriva problemelor de circulație sangvină și a hipertensiunii. Se consumă dimineața câte cinci tije de păpădie, proaspăt culese, primăvara, înainte de înflorire, în cure de maximum 30 de zile. Păpădia are binecunoscute efecte benefice în detoxificarea ficatului, ajutând la eliminarea toxinelor și ținând organismul la adăpost de ciroză hepatică, icter și congestia ficatului.

Vindecă acneea

Ca excelent cicatrizant, păpădia are numeroase efecte terapeutice externe, dintre care se remarcă acțiunea în cazuri de acnee, cuperoze, dermatoze, eczeme, erupţii alergice, papilomatoame cutanate, pecingine, ulcere cronice de gambă, varice. În aceste cazuri, planta se utilizează sub formă de suc proaspăt, aplicat pe zonele afectate. Totodată, acțiunea antioxidantă a plantei a adus-o în atenția oamenilor de știință, care o studiază din perspectiva elaborării unor tratamente naturiste fără efecte secundare împotriva bolilor neurodegenerative.

PONT. Grație numeroșilor compuși pe care îi conține, păpădia stimulează sistemul imunitar.