Main menu

header

931 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Asemenea rudei sale de cultură, omniprezentă în bucătăriile din toată lumea, menta sălbatică este renumită pentru acțiunea benefică asupra multor procese ale organismului, fiind recomandată deopotrivă în gastronomie și ca terapie.

De folos contra afecțiunilor hepatice

Menta sălbatică este prezentă în gastronomia și în medicina tradițională din toată lumea. Consumată în salate sau ca infuzie, preparată din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, menta sălbatică este un adevărat „medic naturist” al stomacului. Tradiția turcă, de pildă, menționează planta ca având capacitatea de a ameliora crampele, de a echilibra digestia, de a elimina paraziții și de a trata colita, ulcerul gastric și spasmele intestinale. De asemenea, menta sălbatică are efect împotriva afecțiunilor hepatice și acțiune de calmant la nivelul sistemului digestiv, fiind utilizată împotriva constipației inclusiv în Iordania, notează healthbenefitstimes.com

Leac pentru sinuzită

Acțiunea antimicrobiană a mentei sălbatice este foarte apreciată în tradițiile terapeutice din Iran, unde planta este utilizată împotriva afecțiunilor respiratorii de tipul bronșitelor, precum și în tratarea febrei asociate răcelilor, a sinuzitei, a stărilor de slăbiciune din timpul convalescenței și a crizelor de astm. De altfel, uleiul esențial de mentă sălbatică a demonstrat, în cadrul unor teste extinse, capacitatea de a acționa eficient împotriva a 16 tipuri de bacterii și 15 tipuri de fungi. De asemenea, în Irak, menta sălbatică stă la baza terapiilor naturiste care luptă cu inflamațiile gâtului și este utilizată ca decongestionant nazal și al căilor respiratorii, sub formă de aburi inhalați, precum și împotriva migrenelor persistente, prin masaj local cu ulei esențial. În plus, egiptenii folosesc menta sălbatică pentru proprietățile sale analgezice, pentru combaterea durerilor, precum și pentru capacitatea de a vindeca rănile, grație acțiunii cicatrizante.

PONT. Un studiu recent a pus în evidență că menta sălbatică poate sta la baza unui tratament eficient împotriva ulcerelor de la nivelul cavității bucale.