Main menu

header

931 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

O lume întreagă iubește pătrunjelul. Nicio supă de pui nu este completă ca parfum fără acest „specialist” al gustului și aromei, dar proprietățile plantei cu frunze crestate trec mult dincolo de savoarea inegalabilă. Pătrunjelul este un aliat major al sănătății, iar efectele sale benefice în cazuri de afecțiuni diverse au devenit legendare.

Protejează de daunele generate de radicalii liberi

Pătrunjelul conține un adevărat tezaur de nutrienți - vitamine, minerale, antioxidanți - esențiali pentru buna funcționare a organismului. Mult mai mult decât o plantă aromatică, pătrunjelul este un aliment cu multiple beneficii terapeutice. Multe persoane beau ceai de pătrunjel, pentru că este o modalitate unică de a profita la maximum de numeroșii nutrienți din această plantă. Minunatul ceai, studiat de oamenii de știință și creditat cu numeroase beneficii, poate fi obținut din frunze și rădăcini de pătrunjel. Pentru a prepara infuzia este suficient să puneţi câteva frunze proaspete sau uscate de plantă într-o cană cu apă fierbinte. Se lasă acoperit câteva minute și se poate consuma, eventual cu o felie de lămâie. Pe lângă faptul că purifică sângele, acest ceai apără celulele de daunele cauzate de moleculele potenţial dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi. Potrivit specialiștilor care au studiat acest tip de ceai, antioxidanţii pe care îi furnizează joacă un rol esenţial în menţinerea stării de sănătate, multe cercetări indicând că poate proteja împotriva afecţiunilor cronice.

Combate retenția de apă

Pătrunjelul are proprietăți diuretice care îl fac un aliat împotriva retenției de apă. Pentru a face un ceai eficient, se pun două linguri cu frunze de plantă uscată într-o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de zece minute. Se beau trei căni cu ceai zilnic. Totodată, frunzele de pătrunjel sunt de mare ajutor în eliminarea toxinelor din organism și sunt faimoase pentru capacitatea de a purifica sângele, un avantaj enorm al acestei plante aromatice fiind acela că este disponibilă tot anul. Din o legătură de pătrunjel și una de lemongrass, peste care se toarnă doi litri de apă clocotită, se face o infuzie din care se consumă câte o cană, pe stomacul gol, dimineața și seara, timp de o săptămână. În același timp, pătrunjelul este un specialist al combaterii problemelor digestive, tratând eficient și natural balonarea, indigestia, crampele abdominale. Iar împotriva stărilor de greață se infuzează o legătură de pătrunjel într-un litru de apă și se bea o cană cu acest ceai înainte de fiecare masă.

Previne pietrele la rinichi

O serie de cercetări sugerează că pătrunjelul poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. De exemplu, specialiştii au descoperit, în urma unui studiu pe animale de laborator, că această plantă a ajutat la creşterea în volum a urinei, la reducerea excreţiei urinare de calciu şi la creşterea acidităţii urinei. Una dintre formulele cu efect rapid și benefic asupra rinichilor se prepară astfel: se toacă mărunt o legătură de pătrunjel și se pune la fiert, timp de zece minute, într-un litru de apă. Se răcește, se strecoară și se dă la frigider. Se consumă câte un pahar zilnic. În același timp, ceaiul de pătrunjel este creditat cu proprietatea de a ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. În anumite părți ale lumii, lichidul parfumat este consumat frecvent pentru controlul glicemiei, iar oamenii de știință au confirmat acest efect. Pe de altă parte, pătrunjelul are un important rol antiinflamator, iar ceaiul din această plantă este creditat cu proprietatea de a atenua durerile de articulații și crizele de gută.

Ajută la echilibrarea hormonală

Ceaiul de pătrunjel aduce organismului o cantitate semnificativă de vitamina C. În aceste condiții, lichidul cu gust deosebit, care concentrează valorosul antioxidant din plantă, protejează împotriva infecţiilor și contribuie la sinteza colagenului, o proteină care se găseşte în piele, oase, muşchi, articulaţii, tendoane şi alte părţi ale corpului. De asemenea, vitamina C contribuie la vindecarea rănilor, este necesară pentru absorbţia nutrienţilor şi pentru formarea unor oase puternice. În același timp, prin tradiție, ceaiul de pătrunjel este folosit ca remediu natural pentru a trata problemele legate de menstruaţie. Infuzia conţine miristicină şi apiol, compuşi care pot influenţa producţia de estrogen, ajută la echilibrarea hormonală și au efect emenagog. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, se pun 25 g frunze proaspete de pătrunjel în jumătate de litru de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se consumă ori de câte ori este necesar, pe perioada menstruației.

Ameliorează problemele respiratorii

Persoanele care suferă de astm bronşic sau alte afecţiuni respiratorii pot recurge la ceaiul de pătrunjel pentru a-şi ameliora simptomele. Infuzia este bogată în betacaroten, un precursor al vitaminei A, care are efect benefic în aceste afecțiuni. În plus, ceaiul de pătrunjel reduce prezenţa reziduurilor în plămâni și luptă împotriva infecţiilor, putând dilua mucusul protector din zona gâtului. Drept rezultat, această infuzie reduce riscul de apariţie a congestiei nazale. Totodată, ceaiul de pătrunjel consumat în timpul sarcinii aduce organismului viitoarei mămici acid folic, care reduce riscul de formare a defectelor de tub neural al bebelușului. În plus, infuzia preparată din delicioasa plantă aromatică diminuează stresul oxidativ la nivelul ochilor, prevenind astfel degenerescența maculară şi cataracta. Iar în zilele în care ochii sunt obosiți, se pune o compresă umezită cu infuzie de pătrunjel pe pleoape timp de aproximativ zece minute, cu efect rapid de înviorare.

Băut în mod regulat, ceaiul de pătrunjel poate reduce tensiunea arterială

Minunatul ceai din frunze şi rădăcini de pătrunjel gestionează nivelul de zahăr din sânge pentru un control strict al glicemiei şi prevenirea diabetului