Main menu

header

931 9 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Delicioasa rodie nu încetează să releve noi proprietăți terapeutice, care se adaugă la lista deja impresionantă a beneficiilor pe care acest fruct le aduce sănătății.

Ţine sub control diabetul

La fel ca majoritatea cancerelor, cel colorectal devine cu atât mai periculos cu cât progresează fără tratament. În sprijinul pacienților intervine, pe lângă tratament, și extractul de rodie, un aliat prețios al terapiilor anticancer, remarcabil prin faptul că nu implică efecte secundare. Potrivit rezultatelor unei cercetări recente, derulate în cadrul Spitalului Universitar din Frankfurt, Germania, accentul studierii rodiei nu se pune pe celula tumorală, ci pe sistemul imunitar, apărarea naturală împotriva cancerului. „Prin îmbunătățirea terapiei combinate cu imunoterapiile existente, studiul deschide posibilități semnificative pentru aplicare ulterioară în clinici”, explică specialistul Dominic Denk, care a evidențiat acțiunea extractului de rodie de înlocuire a mitocondriilor deteriorate din celulele T cu unele sănătoase. Pe de altă parte, rodia conţine doi compuşi specifici, folosiţi adesea pentru beneficiile lor asupra sănătăţii: punicalagina, un antioxidant de trei ori mai puternic decât cel regăsit în vinul roşu sau în ceaiul verde, și acidul punicic, prezent în uleiul obţinut din seminţele de rodie, cu efect biologic de reducere a apariţiei cancerului de sân şi de prostată. De asemenea, rodia susține controlul diabetului.

Susţine metabolismul energetic

Potrivit literaturii de specialitate, rodia conţine fibre, proteine şi carbohidraţi, precum și vitaminele C, K, A și E, acid folic, alături de calciu, polifenoli și minerale. Acest conținut impresionant se traduce la nivelul organismului prin metabolizarea optimă a glucozei şi a carbohidraților, creşterea densităţii osoase, îmbunătăţirea funcţiei respiratorii, în combaterea oboselii şi a stărilor de extenuare fizică şi psihică. De asemenea, consumul de rodie are ca efect menţinerea multor funcţii vitale şi susține metabolismul energetic. În același timp, rodia are efect antiinflamator, prevenind astfel apariţia mai multor afecţiuni grave, precum cele cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea şi Alzheimer, acționând totodată și la nivelul tractului digestiv. În același timp, prin cuprul pe care îl conține, rodia reduce acţiunea radicalilor liberi asupra ţesuturilor.

Studii extinse au evidențiat faptul că sucul de rodie îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi poate avea rol în reducerea disfuncțiilor erectile

Gustoasa rodie este bogată şi în acid folic, un nutrient benefic mai ales pentru femeile însărcinate

Remarcabilă în artrită

Hipertensiunea este cauza principală a stopului cardiac şi a infarctului. Într-un studiu realizat pe pacienţi diagnosticaţi cu această afecțiune, consumul zilnic, timp de două săptămâni, a 150 ml suc de rodie a dus la diminuarea tensiunii arteriale. Alte studii au demonstrat efecte similare. Pe direcția combaterii inflamațiilor, rodia se remarcă în artrită, consumul fructului fiind renumit ca modalitate de atenuare a suferințelor provocate de această afecțiune. Studiile de laborator indică faptul că extractul de rodie poate bloca enzimele care contribuie la deteriorarea articulaţiilor în rândul persoanelor care suferă de osteoartrită. Totodată, fructul favorizează reducerea colesterolul „rău” (LDL), menținând astfel sănătatea inimii şi a sistemului cardiovascular.