Main menu

header

930 6 1de Camelia Onciu

Un sfert dintre români suferă de alergii, iar numărul acestora e în creștere. Unii sunt alergici la polen, praf, părul animalelor, acarieni, înțepături de insecte, anumite alimente sau medicamente. Alergiile se manifestă prin rinită alergică, conjunctivită alergică, astm alergic. Toate simptomele neplăcute ale alergiilor (strănut, iritații, mâncărimi, nas înfundat, ochi înroșiți) pot fi ameliorate cu medicație adecvată (antihistaminice), dar și cu preparate din plante. Oamenii de știință au descoperit mai multe remedii cu efecte benefice și este bine să le cunoaștem, mai ales că alergiile se acutizează primăvara.

Ronțăiți semințe de floarea-soarelui!

În două studii clinice pe persoane cu diferite boli alergice (rinită alergică, astm și dermatită atopică), semințele negre au redus simptomele pacienților. Atât uleiul, cât și extractul de semințe de floarea-soarelui reduc frecvența atacurilor de astm bronșic, ameliorează respirația șuierătoare, îmbunătățesc funcția pulmonară și reduc nevoia de medicamente inhalabile atunci când sunt luate timp de două-trei luni.

Vitamina E reduce riscul de astm

Mai multe studii au asociat aportul mare de vitamina E cu o incidență redusă a astmului bronșic alergic, în timp ce o dietă săracă în această vitamină crește acest risc. Surse alimentare de vitamina E sunt: germeni de grâu, nuci, semințe și ulei vegetal de floarea-soarelui și de susan. În cadrul altor cercetări s-a descoperit că și dozele unice și mari de magneziu ameliorează simptomele astmului, în special la copii.

Merele ajută în intoleranța la polen

În cadrul unor studii recente pe persoane cu rinită alergică, merele au redus atacurile de strănut și curgerea nasului. Persoanele alergice la polenul de mesteacăn pot reacționa la mere, deoarece aceste fructe conțin proteine similare cu cele găsite în polenul de mesteacăn (reactivitate încrucișată). Într-un mic studiu clinic, creșterea treptată a consumului de mere a indus toleranță la polenul de mesteacăn. Cu toate acestea, efectul a dispărut atunci când participanții au încetat să mănânce mere.

Încercați dieta mediteraneană, cu miere și ardei iute!

930 6 2O metaanaliză a asociat dieta mediteraneană cu o incidență ușor redusă a astmului și a respirației șuierătoare. Într-un studiu clinic pe oameni cu rinită alergică, ingestia de miere timp de opt săptămâni a redus simptomele și este sugerată ca abordare complementară a rinitei. Într-un studiu clinic cu persoane alergice la polenul de mesteacăn, aplicarea topică a capsaicinei (din ardei iute) în nas a redus simptomele timp de două luni. Cu toate acestea, tratamentul a fost ineficient într-un alt studiu pe oameni alergici la acarieni.

Probioticele sporesc eficacitatea pastilelor

Probioticele au redus simptomele rinitei alergice în cadrul mai multor studii recente și chiar au sporit eficacitatea imunoterapiei în cazul alergiei la polen și la acarieni. Cercetările preliminare la adulți și copii cu alergie la laptele de vacă sugerează că activitatea imunomodulatoare a L. rhamnosus poate ajuta la prevenirea răspunsurilor alergice. Acest probiotic sporește și eficacitatea imunoterapiei pentru alergia la arahide. Alte probiotice pot ajuta prin fermentarea proteinelor alimentare care provoacă alergii. De exemplu, L. helveticus, L. delbrueckii și L. fermentum reduc cu succes potențialul alergen al laptelui de vacă și al propolisului.

Cofeină și urzici pentru ușurarea respirației

930 6 3Conform unei analize a șapte studii clinice, cofeina poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la ameliorarea simptomelor de astm bronșic, inclusiv respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație. Efectul durează până la patru ore. Atât frunzele plantei, cât și extractul de rădăcină de urzică diminuează severitatea rinitei alergice. Cu toate acestea, urzica (în special frunzele) conține histamină și unii oameni pot prezenta o reacție alergică la piure crud sau la suc de urzică.

Ginkgo biloba și ginseng acționează la nivelul ochilor

Extractul de ginkgo biloba scade infiltrarea celulelor inflamatorii (eozinofile și limfocite) în căile respiratorii și atenuează inflamația. Picăturile pentru ochi cu ginkgo biloba au ameliorat simptomele alergiilor, cum ar fi umflarea ochilor și secreția oculară, la persoanele cu conjunctivită alergică sezonieră. Suplimentele cu ginseng roșu coreean acționează împotriva curgerii nasului și a mâncărimilor la nivelul ochilor.

Quercetina este un antihistaminic natural

Quercetina este un flavonoid din plante și un antioxidant recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune antihistaminice naturale. Cercetările clinice arată că, adăugată la terapia convențională, quercetina reduce simptomele astmului și rinitei și nevoia de medicamente. Surse alimentare sunt: capere, ceapă, vinete, țelină și sparanghel, fructe de pădure, mere și portocale, nuci și ceai (atât verde, cât și negru).

Astragalus și moringa îmbunătățesc funcția pulmonară

Suplimentele cu astragalus au ajutat în cazul rinitei alergice, îmbunătățind calitatea vieții într-un mic studiu de persoane cu alergie sezonieră la polenul de buruieni. Astragalus a jucat, de asemenea, un rol în prevenirea reapariției astmului alergic la copii. Sâmburii de semințe de moringa sub formă de pudră reduc simptomele astmatice, îmbunătățind funcția pulmonară și fluxul căilor respiratorii după trei săptămâni, conform unui mic studiu clinic.

Curcumina echilibrează imunitatea

Un studiu clinic sugerează că două luni de suplimentare cu curcumină pot reduce simptomele febrei fânului. Cercetătorii afirmă că turmericul ajută la echilibrarea răspunsului imunitar. Curcumina este în general sigură atunci când se administrează pe cale orală, dar poate provoca dermatită alergică de contact dacă este aplicată pe piele.

Șofranul ameliorează simptomele severe

Într-un studiu clinic pe oameni cu astm alergic persistent, suplimentarea cu capsule de șofran a scăzut severitatea astmului și frecvența simptomelor, cum ar fi dificultăți de respirație în timpul zilei și nopții, trezirea, limitarea activității, iar nevoia de medicamente inhalate a fost mai mică. De asemenea, șofranul a redus celulele albe din sânge (bazofile și eozinofile) în căile respiratorii.

Tămâia, utilizată în inhalații cu abur, băi și masaje

Boswellia (planta din care se produce tămâia) e apreciată în mod tradițional pentru efectul său asupra sistemului respirator, fiind utilizată în inhalații cu abur, băi și masaje pentru a trata tusea, răceala comună, bronșita și astmul. Rășina de gumă de boswellia a contracarat simptomele astmului bronșic - cum ar fi dificultăți de respirație, zgomot pulmonar șuierător și numărul de atacuri - într-un studiu clinic asupra pacienților cu simptome alergice.

Silimarină şi spirulină pentru rinite

Într-un studiu clinic pe oameni cu rinită alergică, tratamentul cu silimarină a îmbunătățit simptomele mai bine decât placebo. Într-un alt studiu clinic, spirulina a scăzut toate simptomele rinitei alergice. În două studii clinice pe copii cu alergii alimentare, suplimentele cu extract de timus au redus simptomele alergice și producerea de anticorpi specifici. Într-un mic studiu pe oameni cu rinită alergică sezonieră, extractul de timus a redus numărul de episoade alergice.

Spray-uri cu extract de scoarță de scorțișoară contra strănutului

930 6 4Un spray cu extract de scoarță de scorțișoară a redus simptomele rinitei alergice și a îmbunătățit calitatea vieții. În două studii preliminare pe adulți și copii cu rinită alergică, spray-urile pentru nas cu resveratrol au îmbunătățit simptome precum nas înfundat, mâncărime și strănut.

Imunoterapia dezvoltă toleranţa la alergeni

Imunoterapia, ca tratament în cazul alergiilor, constă în administrarea unei diluții a alergenului (polen, acarieni, păr de câine) pentru a ajuta la dezvoltarea toleranței. Acest tratament poate fi injectat sau administrat sub formă de comprimate care se țin sub limbă și este indicat în special pentru rinită alergică, astm și conjunctivită. Cercetările sugerează că imunoterapia poate ajuta și în cazul alergiilor alimentare (arahide).