Main menu

header

930 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Considerate prin tradiție tratament pentru zeci de afecțiuni, cuișoarele sunt vedete ale gastronomiei și, în același timp, au un potențial terapeutic redutabil, confirmat de oamenii de știință.

Atenuează suferințele artritei

Cuişoarele au fost unul dintre cele mai prețioase condimente ale secolelor XVI şi XVII, timpuri în care valorau mai mult decât greutatea lor în aur. Cuișoarele conțin cantități semnificative de eugenol, un compus cu proprietăți antibiotice, antivirale şi analgezice. În prezent, una dintre cele mai studiate direcții de acțiune pentru sănătate este combaterea infecțiilor. De exemplu, condimentul s-a dovedit remarcabil în tratarea „piciorului de atlet”, precum și împotriva unui mare număr de alte infecții fungice. Acest efect se datorează acțiunii antibacteriene a cuișoarelor. Din punct de vedere nutrițional, cuișoarele oferă organismului acizi grași Omega 3, minerale şi vitamine. De asemenea, flavonoizii, camferonul și ramnetinul din cuișoare sunt antioxidanți de top, care generează beneficii însemnate organismului, deopotrivă intern și extern. De exemplu, utilizate în masaj, cuișoarele pot înlătura durerile musculare, iar prezența condimentului în cataplasme sau în băi calde este o modalitate de a atenua suferințele artritei și reumatismului.

Utile în disfuncţiile biliare

Cuișoarele sunt renumite de secole pentru proprietățile lor de a întreține sistemul digestiv și de a combate dezechilibrele la acest nivel. De exemplu, împotriva colitei sau a disfuncțiilor biliare se pot adăuga în salată două vârfuri de cuțit de cuișoare pisate, într-o cură de o săptămână. Împotriva balonării se poate recurge la un vârf de cuțit cu pulbere de condiment înainte de masă. Potrivit specialiștilor în medicină naturistă, efectul este rapid și comparabil cu al medicamentelor. În același timp, simpla mestecare a două cuișoare înainte de un eveniment care implică aglomerație și poate expune la gripă este de natură să prevină infectarea. Iar dacă răceala este deja instalată, se pot turna câteva picături de ulei de cuișoare în apă clocotită și se inhalează aburii, cu efecte decongestionante instantanee. În plus, amintitul eugenol, componentul principal al cuișoarelor, a demonstrat, în cadrul unor cercetări recente, proprietatea de a reduce simptomele inflamatorii chiar și cu 30%.

Eugenolul din cuișoare este studiat intens din perspectiva combaterii cancerului