Main menu

header

930 8 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Fruct exotic cu aspect deosebit, kiwano este mai mult decât un spectacol de culoare în farfurie. Plin de nutrienți esențiali, acest rod care adună soarele Africii are un impact pozitiv, certificat de știință, asupra sănătății.

Scade stresul oxidativ

Kiwano conține o gamă largă de vitamine și minerale, dintre care multe foarte importante pentru metabolism. Un singur fruct aduce organismului carbohidrați, proteine, vitamine, minerale. Pe de altă parte, este alcătuit în mare parte din apă și de aceea este un aliat al menținerii greutății corporale optime, întrucât este foarte slab caloric, dar conține proteine. Kiwano nu este doar nutritiv, ci oferă și câțiva antioxidanți puternici - vitaminele C şi A, zinc și luteină, plus vitamina E din semințe. Împreună, aceștia joacă un rol major în prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul și anumite tipuri de cancer. De asemenea, consumul de kiwano scade stresul oxidativ provocat de radicalii liberi care dăunează grav funcției celulare.

Este o sursă bogată de magneziu

Kiwano este o sursă bună de fier și asigură aproximativ 13% din necesarul zilnic. Celulele roșii din sânge stochează o substanță care conține fier numită hemoglobină, folosită pentru a transporta oxigenul. În aceste condiții, un aport adecvat de fier este necesar pentru ca organismul să producă suficiente globule roșii sănătoase, pentru o oxigenare adecvată. În același timp, kiwano are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere semnificativă a zahărului din sânge după consum. Fructul este concomitent și o sursă bogată de magneziu, mineral direct implicat în metabolismul glucozei și al insulinei. Un studiu pe animale de laborator a constatat că extractul de kiwano a redus semnificativ glicemia la exemplarele studiate.

Asigură hidratarea

Parfumatul kiwano este format din apă în proporție de aproape 90% și conține electroliți, ceea ce îl face util pentru creșterea hidratării. Fructul s-a dovedit eficient în special în cazul persoanelor care practică antrenamente riguroase, după efort fizic. De asemenea, fructul aduce organismului minerale care sunt strâns legate de sănătatea mintală și de menținerea sănătății funcționării creierului. Atât magneziul, cât și zincul sunt implicate în producerea de neurotransmițători asociați cu unele tulburări din acest spectru. Un studiu care a evaluat utilizarea magneziului pentru tratarea depresiei ușoare și a tulburărilor de anxietate a relevat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor după consumul de kiwano.

Vitamina C din kiwano întărește sistemul imunitar

Menţine sănătatea oaselor

Unii dintre nutrienții din kiwano sunt binecunoscuți pentru capacitatea de a susține sistemul osos. Pe de altă parte, vitamina C și apa din fruct pot sprijini producția de colagen, accelerează vindecarea rănilor și protejează împotriva daunelor produse de razele solare. Potrivit literaturii de specialitate, mineralele din kiwano reduc inflamația, previn acumularea plăcii arteriale și pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale, menținând astfel sănătatea sistemului cardiovascular. Cel mai simplu mod de a consuma un kiwano este să fie tăiat felii și să se toarne pulpa direct din coajă. Fructul se poate adăuga la smoothie-uri, în iaurt, înghețată sau chiar sosuri cu gust dulceag.