Main menu

header

929 7 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Diverse culturi ale lumii folosesc de secole alimentele fermentate pentru diverse beneficii aduse sănătății. Un astfel de produs, kimchi, alcătuit dintr-un amestec de varză, ceapă de primăvară, castraveți și ridichi, este creditat cu efecte remarcabile asupra unui mare număr de afecțiuni.

Utile în ateroscleroză

Kimchi este un podus fermentat consumat în Coreea aproape la fiecare masă. Consumul de kimchi a fost asociat secole la rând cu diverse beneficii pentru sănătate. Studiile moderne au confirmat o serie întreagă de avantaje pe care le conferă consumul acestui produs. O cercetare publicată de Journal of Ethnic Foods centralizează numeroase analize și date despre beneficiile consumului de kimchi, iar prima dintre concluzii este capacitatea acestor legume fermentate de a combate inflamațiile și implicit suferințele generate de boli grave. De pildă, potrivit experților citați de news-medical.net, introducerea kimchi în dietă este de natură să prevină ateroscleroza.

Scad procentul de lipide serice

Rezultatele analizei studiilor au raportat că un consum regulat de kimchi a scăzut grăsimile corporale, colesterolul, nivelul glucozei din sânge și procentul de lipide serice, îmbunătățind parametrii colesterolului total, celui cu lipoproteine cu densitate joasă și trigliceridelor. De asemenea, consumul de kimchi a fost asociat cu îmbunătățiri ale nivelului factorului de necroză tumorală, citokină cu rol central în inflamaţie, dezvoltarea sistemului imunitar și apoptoza, implicat în afecţiuni ca astmul, boala Crohn, artrita reumatoidă, obezitatea, diabetul zaharat de tip II, şocul septic.

Fortifică sistemul imunitar

Autorii cercetării au analizat, de asemenea, concluziile altor studii care au descoperit că prezența kimchi în dietă a scăzut procentul de bacterii dăunătoare. În același timp, nivelurile celor benefice s-au îmbunătățit, produsul generând ameliorări ale simptomelor sindromului de colon iritabil. În plus, s-au înregistrat îmbunătățiri ale parametrilor prediabetului, alte studii analizate relevând inhibarea creșterii celulelor canceroase în cancerele pulmonare, gastrice, de colon, de sân, de ficat și uterine. De asemenea, consumul de kimchi a demonstrat proprietatea de a fortifica sistemul imunitar.

Consumul de kimchi este asociat cu prevenirea dermatitei atopice

Kimchi

Ingrediente: 1 varză chinezească, 220 g ridiche albă, curățată și tăiată în fâșii de dimensiunea bețelor de chibrit, 4 cepe verzi medii, tăiate în bucăți de doi centimetri, 70 g sare neiodată, 1 lingură cu usturoi pisat, 1 linguriță cu ghimbir proaspăt dat prin răzătoare, apă plată, 1 linguriță cu zahăr, 2 linguri cu sos de pește (sau pastă de creveți), 1 lingură cu fulgi de ardei iute.

Mod de preparare: se taie varza pe lungime, în fâșii de cinci centimetri, se pune într-un castron și se freacă bine cu sare, până se înmoaie puțin. Se toarnă suficientă apă cât să acopere varza și se pune deasupra o farfurie pe care se așază o greutate, pentru ca varza să stea scufundată în apă timp de două ore. Varza muiată se scurge, se clătește în apă rece, apoi se lasă într-o sită. Se amestecă usturoiul, ghimbirul, zahărul, sosul de pește (sau pasta de creveți) până se obține o pastă, în care se adaugă fulgii de ardei iute și fâșiile de varză bine scurse. Se completează cu ridichea și ceapa verde și se pune kimchi într-un borcan. Se apasă până când lichidul format se ridică la suprafață, se acoperă recipientul cu capac și se lasă la fermentat, pe o farfurie, timp de câteva zile, la temperatura camerei, ferit de razele solare. Legumele se presează zilnic cu o lingură, astfel încât să rămână permanent sub saramură. Când kimchi a devenit suficient de acru, se pune borcanul la frigider.