Main menu

header

929 7 2de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Unul dintre fructele care până cândva erau considerate exotice este astăzi la îndemâna tuturor. Gustoasa papaya, cu culoarea sa vibrantă și gustul deosebit, aduce organismului numeroase beneficii.

Atenuează constipația

Studiile efectuate de oamenii de știință asupra savurosului fruct papaya au pus în evidență faptul că acesta este plin de nutrienți și că poate furniza nenumărate beneficii metabolismului. Folosit ca aliment, dar și ca tratament, de secole, acest fruct a demonstrat un conținut notabil de compuși importanți pentru organism - carbohidraţi, fibre, proteine, vitamine, minerale. De asemenea, fructul conţine şi două enzime digestive importante: papaina şi chimopapaina. Ambele pot digera proteine, prin urmare ajută la îmbunătăţirea digestiei. De altfel, papaina este un ingredient principal în unele suplimente recomandate pentru tulburări de stomac, renumit pentru atenuarea constipaţiei şi balonării. Totodată, prin efectul antiinflamator, fructul diminuează durerile generate de artrită și de alte boli care au la bază inflamația. 

Luptă cu infecţiile bacteriene

Papaya este bogată în antioxidanţi, în special licopen. Bine absorbiţi de organism, acești compuși susțin sănătatea cardiovasculară, prevenind oxidarea colesterolului, prin urmare scade riscul de blocaje care pot afecta sănătatea inimii sau a vaselor de sânge. În același timp, papaya elimină stresul oxidativ și combate efectele radicalilor liberi, care generează boli cronice. De exemplu, prezența în papaya a vitaminei C, un antioxidant puternic, stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte cu infecţii bacteriene şi virale. Totodată, acest fruct conţine în mod natural şi zaharuri, ceea ce îl recomandă pentru consum persoanelor care trebuie să evite zahărul în dietă. Concret, papaya are un efect hipoglicemiant asupra sângelui, ceea ce înseamnă că organismul reacționează la creșterea insulinei și scade nivelul glicemiei, potrivit oamenilor de știință din cadrul Centrului de Investigații al Universității Juárez Autónoma de Tabasco, din Mexic.

O serie de studii riguroase au evidențiat faptul că licopenul din papaya poate reduce riscul de cancer