Main menu

header

918 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Constipația este una dintre cele mai frecvent raportate probleme de sănătate, afectând aproximativ unu din trei adulți cu vârsta peste 60 de ani. Deși o serie de medicamente sunt disponibile pentru a trata această neplăcere, există și laxative naturale care pot funcționa la fel de bine pentru multe persoane.

Abordează și cauza, nu doar efectul

Ce ajută la ameliorarea rapidă a constipației? Laxativele naturale, sub formă de alimente, băuturi și ierburi, au fost folosite pentru a atenua constipația de peste 2.000 de ani. Oamenii au știut întotdeauna că mișcările intestinale sunt necesare pentru o sănătate bună, dar în societatea de astăzi, cu ritm rapid, o dietă nepotrivită, stres sau călătorii frecvente o digestie bună este ceva tot mai rar. În prezent, există zeci de laxative diferite disponibile pe piață pentru a-i ajuta pe cei care suferă frecvent de constipație - de la ceaiuri din plante și tincturi la pastile. Dar formulele naturale, testate de generații, își pot face adesea treaba fără multe dintre efectele secundare neplăcute pe care le pot genera pastilele și, mai ales, abordând și cauza, nu doar efectul.

Fibre din bame și varză de Bruxelles

918 8 2Constipația pe termen scurt sau cronică poate apărea din mai multe motive diferite, inclusiv din cauza lipsei fibrelor insolubile și solubile, deshidratare, somn insuficient. În mod normal, potrivit experților, evacuarea trebuie să aibă loc de cel puțin trei ori pe săptămână. În acest context, corpul uman are o abilitate naturală uimitoare de a se curăța și de a se detoxifica pe cont propriu. În majoritatea cazurilor, este suficient să-i fie furnizate nutrienții și fluidele hidratante corecte. Majoritatea alimentelor care promovează mișcările intestinale regulate funcționează pe termen lung. Primele chemate să facă o „curățenie” naturală temeinică la nivel intestinal sunt amintitele fibre alimentare. O cantitate zilnică de 30-40 de grame de fibre este considerată optimă și se obține din alimente întregi, ca avocado, pere, fructe de pădure, mazăre, bame, varză de Bruxelles.

Kefirul, varza murată şi iaurtul conţin probiotice

918 8 3Beneficiile apei plate în tratarea constipației sunt legendare, dar adesea trecute cu vederea. Rinichii și ficatul au nevoie de apă pentru a curăța sângele și în general pentru a ajuta corpul să scape de deșeuri. În timp ce aportul de apă ține de fiecare persoană în parte, specialiștii de la Institutul de Medicină din SUA recomandă pentru persoanele predispuse la constipație opt-zece pahare cu apă plată zilnic. De asemenea, această neplăcere care poate afecta ritmul vieții de fiecare zi și confortul personal poate fi combătută eficient cu alimentele probiotice. Acestea generează bacterii bune la nivelul intestinului, reechilibrând sistemul digestiv și favorizând detoxificarea. Cele mai apreciate probiotice sunt conținute de kefir, varză murată, iaurt. În momentul în care sunt achiziționate, acestea trebuie să fie organice, pentru a aduce organismului toate beneficiile cu care sunt creditate și sunt mai ușor de digerat.

Aloe vera și apă de cocos

918 8 4Unul dintre cele mai vechi și bine cercetate laxative naturale este aloe vera. Plină de enzime, vitamine, minerale și electroliți care ajută la înmuierea scaunelor și la vindecarea intestinului, aloe vera conține antrachinone, compuși care acționează ca un laxativ, prin creșterea conținutului de apă intestinală, stimularea secreției de mucus și creșterea peristaltismului intestinal în mod natural. Latexul din aloe vera are și componente antiinflamatoare, care îmbunătățesc funcția organelor digestive, facilitând mișcările intestinale. Unele dintre celelalte beneficii ale aloe vera sunt capacitatea sa de a ajuta la normalizarea echilibrului acid/alcalin și a pH-ului, favorizând și creșterea bacteriilor digestive bune. Împotriva constipației se recomandă 100-200 ml aloe vera pe zi. De asemenea, un alt lichid cu proprietăți faimoase în caz de constipație este apa de cocos, folosită inclusiv de copii și care are proprietatea de a menține nivelul electroliților.

Semințe de in și de chia

918 8 5Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre, care adaugă volum scaunului și îl ajută să treacă prin intestine. Acestea oferă aproximativ trei grame de fibre per lingură. Lipsite de gust, semințele de in sunt foarte simplu de introdus în rețetele de fiecare zi. Pentru a obține cele mai multe beneficii împotriva constipației și în general pentru sănătate, experții recomandă semințe de in măcinate, câte două-trei linguri pe zi. La rândul lor, semințele de chia sunt aliați ai unui peristaltism sănătos. Unul dintre beneficiile acestora este capacitatea sa de a absorbi apa în tractul gastrointestinal și, prin urmare, funcționează ca un laxativ natural. Semințele de chia oferă zece grame de fibre per porție. Se combină cu lichidul pentru a forma o substanță gelatinoasă care se mișcă ușor prin intestine. Sunt ideale pentru tratarea constipației atunci când se crește și aportul de lichide. Pentru a se obține cei mai mulți nutrienți și a se maximiza beneficiile acestor semințe, se recomandă să fie înmuiate circa două ore înainte de a fi adăugate la o rețetă.

Legume cu frunze verzi

918 8 6Nu doar surse excelente de fibre, ci și aliați veritabili ai siluetei, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata și varza, oferă și mult magneziu, un electrolit care are capacitatea naturală de a înmuia scaunul. Fără suficient magneziu, peristaltismul intestinal devine greoi, acest mineral fiind și un relaxant natural al mușchilor, care poate ajuta la eliminarea crampelor abdominale. Alte surse de nutrienți care pot contribui la echilibrarea metabolismului și combaterea eficientă a constipației sunt ierburile aromatice proaspete (pătrunjelul, mărarul, busuiocul, oregano, leușteanul etc.) sau frunzele de muștar, creson, urzici, leurdă, ștevie, mentă, tarhon, păpădie.

Sucul de prune a fost considerat timp de secole ca un luptător eficient împotriva constipației - clinica Cleveland, din SUA, recomandă consumul zilnic ca parte a unei diete de prevenire a afecțiunii

Psyllium stimulează intestinele să se contracte

Persoanele cu constipație gravă și persistentă au la îndemână o metodă naturală foarte apreciată pentru rezultatele oferite - aportul suplimentar de fibre sub formă de psyllium, recomandat de numeroase studii științifice. Atunci când este combinată cu apă, coaja de psyllium se umflă și produce mai mult volum, ceea ce stimulează intestinele să se contracte și ajută la accelerarea trecerii scaunului prin tractul digestiv. Psyllium s-a dovedit, de asemenea, ca având o eficacitate laxativă generală mai mare decât alte formule. Pentru adulți și copii cu vârsta peste 12 ani, doza recomandată este de o linguriță cu pulbere de coajă de psyllium amestecată cu apă, de maximum trei ori pe zi.