Main menu

header

917 7 1de Flori Pintea şi Carmen Bădulescu

Iedera diavolului este o plantă ornamentală de apartament, care se ține în ghiveci, deloc pretențioasă, dar extrem de benefică. Specialiștii o recomandă persoanelor care au probleme cu respirația, planta având calități dovedite de purificare a aerului și nu numai. În scopuri terapeutice se utilizează frunzele verzi, bine curățate.

Purifică aerul din încăpere, fiind benefică celor care au probleme cu respirația

Sunt plante care, pe lângă aspectul exterior plăcut ce înfrumusețează spațiile, mai au și proprietăți care ajută la ameliorarea sau chiar la vindecarea anumitor afecțiuni. Iedera diavolului este una dintre plantele ornamentale de interior despre care se spune că purifică aerul din încăpere, fiind extrem de benefică celor care au probleme cu respirația și sunt deranjați de umiditate. De exemplu, planta este extrem de utilă într-o cameră proaspăt vopsită sau mobilată, unde este posibil să plutească vapori toxici de substanţe cum ar fi formaldehidă, o substanță care se găseşte în mobila de lemn şi, potrivit cercetărilor ştiinţifice, are un efect cancerigen. De asemenea, poate purifica aerul de benzen şi monoxid de carbon, motiv pentru care ați putea să ţineți această plantă în dormitor, dacă vreți să aveți suficient oxigen atunci când dormiți. În plus, mai multe studii au demonstrat că iedera diavolului poate ajuta la aerisirea încăperii și, totodată, la eliminarea mirosurilor neplăcute.

Vă scapă de migrene

Statul în fața calculatorului ore în șir dăunează ochilor. Aceștia obosesc, se usucă și se irită mult mai ușor. Iar dacă schimbați laptopul cu televizorul, efectul este și mai dureros. Iedera diavolului este un remediu foarte bun și la îndemână în acest sens. Dacă aveți planta în casă, ați scăpat de orice grijă. Așezați-vă în imediata apropiere a plantei, luați două frunze, dar fără să le rupeți, pentru că ele sunt sursa de energie, ștergeți-le bine cu o cârpă umedă, să nu aibă urme de praf, luați o creangă și presați câteva frunze ale plantei pe ochii obosiți. Stați cu ei închiși timp de cinci-zece minute, lăsați-i să se relaxeze complet și, din când în când, puteți să îi deschideți. Veți simți diferența după primele minute, spun specialiștii. Puteți încerca acest tratament ori de câte ori aveți ochii obosiți sau iritați. În plus, un astfel de remediu, făcut regulat, poate preveni cataracta și glaucomul. Dacă sunteți predispuși la astfel de afecțiuni, se recomandă tratamentul zilnic, timp de o săptămână, apoi, după o pauză de o lună, puteți relua. Frunzele de iedera diavolului sunt un remediu şi pentru migrene. La fel ca şi în cazul afecţiunilor oculare, luaţi frunzele plantei, curăţaţi-le şi aplicaţi-le pe frunte pentru 20-30 de minute. Durerea va dispărea imediat.

Frunzele de iedera diavolului puse pe ochi alungă oboseala acumulată în orele lungi de calculator şi televizor

Calmează durerile de dinţi

Pe vremuri, frunzele uscate ale plantei, sub formă de ceai, erau utilizate ca remediu în tratarea durerilor şi infecţiilor dentare. Unii le folosesc şi astăzi, fiind recunoscute pentru proprietăţile vindecătoare. Preparaţi o soluţie din 10-15 g iedera diavolului şi 200 ml apă clocotită. După ce s-a răcit ceaiul, faceţi gargară de două, trei ori pe zi, după igiena clasică, şi nu consumaţi nimic după, timp de o oră. Aveţi grijă, nu înghiţiţi lichidul, pentru că este toxic. Puteţi repeta remediul ori de câte ori aveţi nevoie.