de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Unul dintre marii vindecători ai lumii naturale este… o mică algă, pe nume spirulină. Cu un profil impresionant de antioxidanți, această vedetă a farmaciei verzi a confirmat, în cadrul unor studii extinse, proprietăți benefice, care au propulsat-o în prima linie a prevenției și a menținerii unui metabolism sănătos.
Blochează moleculele care provoacă inflamația
Spirulina a vădit oamenilor de știință un profil nutritiv impresionant, precum și remarcabile proprietăți antioxidante. Nu întâmplător suplimentele cu această algă sunt printre cele mai populare la nivel mondial. Spirulina a fost consumată de vechii azteci și a (re)intrat în prim-planul atenției publice atunci când NASA a propus ca alga să fie cultivată în spațiu, pentru a fi folosită de astronauți. O doză zilnică standard de spirulină pulbere, de trei-șapte grame, conține proteine, tiamină, riboflavină, niacină, alături de minerale importante, ca fier, cupru, magneziu, potasiu și mangan. În plus, calitatea proteinei din spirulină oferă toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie. În aceste condiții, consumul algei combate daunele oxidative generate de radicalii liberi, ținând astfel organismul la adăpost de numeroase boli cronice. Prin intermediul principalei sale componente active, ficocianina, un antioxidant care îi conferă culoarea sa unică, albastru-verde, spirulina poate bloca producția de molecule care promovează inflamația.
Scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor
Spirulina a demonstrat, pe parcursul a numeroase studii extinse, un impact pozitiv notabil pe direcția combaterii factorilor principali care generează afecțiuni cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel mondial. De exemplu, această algă poate scădea colesterolul total, colesterolul LDL („rău”) și trigliceridele, crescând în schimb colesterolul HDL („bun”). Potrivit unui studiu clinic, spirulina a reușit să îmbunătățească semnificativ acești markeri la persoanele cu sindrom metabolic și tulburări asociate. O altă cercetare a evidențiat faptul că persoanele cu colesterol ridicat care au luat doar un gram de spirulină pe zi au înregistrat scăderea trigliceridelor cu 16,3% și nivelul colesterolului LDL cu peste zece procente. De asemenea, o revizuire a cinci studii a relevat că administrarea a 1-8 grame de spirulină pe zi reduce semnificativ atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică, în special pentru persoanele cu niveluri ridicate de tensiune arterială.
Eficientă în rinita alergică
Tot mai multe dovezi științifice sugerează că spirulina are proprietăți împotriva cancerului. Studiile pe animale de laborator au evidențiat că această algă poate reduce și riscul de apariție a cancerului, și dimensiunea tumorii. În special efectele spirulinei asupra cancerului oral au fost deosebit de bine studiate, mai multe cercetări citate de healthline.com evidențiind faptul că suplimentarea cu această algă este utilă pentru gestionarea fibrozei submucoase orale, un tip de leziune precanceroasă care apare în cavitatea bucală. Totodată, spirulina este un tratament alternativ popular pentru simptomele rinitei alergice. Un studiu a constatat că această algă a confirmat efectul, spirulina dovedindu-se mai eficientă chiar decât un antihistaminic folosit frecvent pentru a trata alergiile.