Main menu

header

823 9 1de Gabriela Comşa şi Sorin Dumitrescu

Achiote este un condiment roșu-portocaliu specific bucătăriei latino-americane. Și la noi e tot mai căutat pentru aroma subtilă pe care o dă mâncărurilor. În același timp, remediile pe bază de frunze și semințe de achiote sunt recomandate în multe afecțiuni, iar pentru proprietățile antioxidante, planta este o speranță în tratarea cancerului.

Reduce riscul de complicații diabetice

Achiote (Bixa orellana) are un gust complex, de piper cu aromă de nuci. Conține vitaminele A, B și C, fier și fosfor (frunze), flavonoide, fibre, proteine vegetale și taninuri. Bixina este o carotenoidă care se găsește exclusiv în această plantă. Este valoroasă pentru că reduce la minimum riscul de complicații diabetice cauzate de stresul oxidativ. Are puternice proprietăți antiinflamatorii. Extractul din frunzele de achiote a făcut obiectul a numeroase studii, rezultatele arătând calitățile sale antibacteriene și antifungice. Conține o cantitate considerabilă de calciu, esențial pentru sănătatea oaselor. Studii recente arată că toate părțile plantei au proprietăți hipoglicemiante. Pentru a prepara următorul ceai aveţi nevoie de 5 g frunze de achiote adăugate într-un litru de apă fierbinte (80 de grade C). Lăsați să stea la infuzat 15 minute și strecurați. Beți o cană de 300 ml de trei ori pe zi, contra problemelor digestive, sau o cană pe zi pentru reducerea glicemiei.

Cataplasmele cu frunze scad febra rapid

Fructele, semințele, rădăcinile și frunzele au fost utilizate în mod tradițional de mayași pentru proprietățile lor medicinale. Se spune că termenul „piei roșii” provine din utilizarea achiotei ca vopsea naturală pentru pictarea corpului și a buzelor. Aztecii adăugau semințele plantei în ciocolată pentru o culoare mai intensă. Astăzi, planta achiote este utilizată sub formă infuzii și cataplasme cu semințe sau frunze. Semințele sunt prelucrate și vândute sub formă de pastă sau pulbere. Pentru a atenua febra, fierbeți frunzele, apoi aplicați-le pe cap și pe corp. Pentru a accelera vindecarea rănilor, spălați zona lezată cu un infuzie de frunze. Contra durerilor de gât, fierbeți frunze tinere și faceți gargară cu lichidul rezultat. Semințele pot fi măcinate, fierte și aplicate pe arsuri.

Are şi rolul de sedativ uşor

Remediile cu achiote mai sunt folosite ca expectorant, cardiotonic, antibiotic, diuretic, sedativ ușor. Achiote este util în hipertensiune, gastrită și arsuri la stomac, diaree, stimulează buna funcționare a rinichilor, este remediu în cistite, ajută la combaterea prostatitei și a conjunctivitei. Îmbunătățește activitatea ficatului, elimină paraziții. Consumată frecvent, pulberea de achiote previne îmbătrânirea prematură. În gastronomie, în pastă de achiote se marinează carnea de pui.

În general, preparatele pe bază de achiote sunt sigure, dar există și persoane care pot prezenta reacții alergice. Evitați achiote în cazul în care aveți hipersensibilitate la vreunul dintre compușii plantei. Cei care suferă de sindromul intestinului iritabil n-ar trebui să consume achiote! E recomandat ca diabeticii să întrebe medicul dacă pot adăuga achiote în dieta lor

Ulei homemade contra ultravioletelor

Uleiul de achiote este folosit la gătit, dar e și un excelent produs de protecție solară, formând o barieră împotriva radiațiilor ultraviolete. Vestea bună este că îl puteți prepara acasă.

Ingrediente: 1 cană cu ulei de cocos, 2 linguri cu semințe achiote.

Mod de preparare: încălziți uleiul și semințele într-o tigaie mică, la foc mediu, până la fierbere sau până când uleiul se colorează. Strecurați uleiul înainte de utilizare. Se păstrează la temperatura camerei timp de până la cinci zile. Ungeți pielea cu acest ulei înainte de a vă expune la soare și ori de câte ori ieșiți din casă.