Main menu

header

822 6 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Oamenii de știință susțin că vasele de sânge se pot înfunda indiferent unde se află în organism și ce organ irigă. Cum puteți preveni acest moment neplăcut, apelând la ajutorul naturii, aflați de la fitoterapeutul Mihai Apostol (medalion).

„Disfuncțiile erectile, căderea părului și transpirațiile nocturne sunt simptome ale bolii”

- Care sunt factorii de risc ce pot determina înfundarea arterelor?

- Vasele înfundate sunt expresia clinică a aterosclerozei, o afecțiune cardiovasculară caracterizată prin îngroşarea pereților vaselor de sânge, cu depunerea de grăsimi la acest nivel şi pierderea elasticității vasculare. În categoria factorilor de risc se înscriu atât vârsta înaintată, cât și obezitatea, fumatul, diabetul zaharat, dar și creșterea colesterolului bun și a celui rău, cunoscută sub numele de dislipidemie. De asemenea, se pot confrunta cu artere înfundate cei rezistenți la insulină, persoanele cu insuficiență renală sau cele cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau Helibacter pylori. La apariția arterelor înfundate contribuie și vârsta înaintată, dar și sedentarismul. Cel mai frecvent, ateroscleroza afectează vasele de sânge mari şi medii, precum aorta, arterele coronare, cerebrale, carotide, dar și pe cele renale și mezenterice.

- Ce semne indică faptul că o persoană ar putea avea arterele înfundate?

- În fazele inițiale ale afecțiunii, majoritatea bolnavilor sunt asimptomatici. Ulterior, pot apărea parestezia sau angina pectorală, care se instalează în timpul efortului și dispare în repaus, atacuri tranzitorii de ischemie, slăbiciune în musculatura membrelor superioare și inferioare, tulburări de echilibru și hipotonia musculaturii feței. Deși puțină lume știe, căderea excesivă a părului poate fi un semn care are legătură cu sănătatea arterelor. Dacă grăsimile rele se depun pe artere, sângele ajunge mai greu la nivelul scalpului, iar din această cauză podoaba capilară poate avea de suferit. În cazul domnilor şi disfuncţiile erectile arată că arterele sunt înfundate. Dacă această problemă apare din senin, după o perioadă în care viaţa sexuală era normală, trebuie să vă prezentați urgent la specialist. Când transpirați foarte mult, mai ales noaptea, chiar și atunci când dormiți într-o încăpere răcoroasă, este un posibil simptom al arterelor înfundate.

„Ardeiul cayenne stimulează puternic circulația sangvină”

- Cum se pot menține arterele curate? Ce remedii naturale pot fi de ajutor în această afecțiune?

- Placa ateromatoasă înfundă arterele care transportă sângele către creier. Drept urmare, circulația sângelui este restricționată, iar țesuturile și organele nu primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie. Unul dintre cele mai bune remedii este o combinație între lapte, turmeric și miere, cunoscută sub numele de laptele auriu. Aceasta ajută să fie eliminate mult mai ușor grăsimile, dar și toxinele, reduce colesterolul rău și previne rigidizarea pereților arteriali. Modul de preparare este următorul: într-o cană cu lapte fierbinte se pune o linguriță cu turmeric și o lingură cu miere. Pentru a curăța arterele înfundate, beți acest amestec de lapte auriu o dată sau de două ori pe zi, de trei ori pe săptămână. De asemenea, ardeiul cayenne conține capsaicină, care are rolul de a lupta cu radicalii liberi, previne apariția colesterolului rău și stimulează circulația sangvină. Într-o cană cu apă fierbinte se pune un sfert de linguriță cu ardei cayenne măcinat și se lasă câteva minute. Se consumă două căni pe zi. Pentru efect maxim, tratamentul se administrează timp de două săptămâni. Unul dintre cele mai bune leacuri împotriva arterelor înfundate rămâne ghimbirul, care are rolul de a reduce riscul blocajelor arteriale. Puneți o linguriță cu ghimbir ras într-o cană cu apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de cinci minute. Se strecoară și se consumă o cană pe zi, timp de trei săptămâni.

„Țelina are proprietăți diuretice și detoxifiante”

822 6 2- Dacă problema arterelor înfundate nu este detectată la timp, care sunt urmările?

- Pacienții se pot confrunta cu probleme grave de sănătate, în mod special boli cardiace și respiratorii, iar urmările pot fi uneori catastrofale. De aceea este atât de important să fie eliminate resturile de grăsime și toxinele care se acumulează la nivelul pereților arteriali. În acest sens este utilă și infuzia de busuioc, care conține o cantitate semnificativă de clorofilă, dar și antioxidanți. Se pune o linguriță cu flori de busuioc într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară și se consumă, timp de trei săptămâni. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate relua. Pentru metabolizarea grăsimii și prevenirea formării plăcii ateromatoase este excepțional și cimbrul, care reduce nivelul colesterolului rău. Puneți o linguriță cu cimbru într-o cană cu apă și lăsați la infuzat timp de zece minute, apoi strecurați. Se consumă trei căni pe zi, la 20 de minute după masă. Țelina are proprietăți diuretice și detoxifiante care susțin curățarea organismului. Antioxidanții din componența sa descompun toxinele acumulate în sânge și, în timp, aceștia îndepărtează reziduurile care înfundă arterele. Puneți o linguriță cu frunze de țelină în 300 ml apă și lăsați la infuzat timp de zece minute. Se administrează două-trei căni pe zi. Tratamentul se face timp de trei săptămâni.

Înfundarea vaselor este cea mai importantă cauză de mortalitate cardiovasculară în țările din vestul Europei şi America, anual înregistrându-se 650.000 de decese

„Uleiul de ficat de cod şi uleiul de seminţe de in încetinesc progresia aterosclerozei“

- Există și un regim dietetic care se recomandă celor cu artere înfundate?

- Categoric! Şi în acest sens e bine să fie scoase din alimentație grăsimile saturate și carbohidrații. Trebuie crescut aportul de fibre, legume și fructe. Uleiul de ficat de cod și uleiul de semințe de in conțin acizi grași Omega 3 care încetinesc progresia aterosclerozei prin scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Pentru a reduce apariția arterelor înfundate se administrează vitamine și minerale. De asemenea, e foarte important să fie făcute zilnic exerciții fizice timp de o jumătate de oră, de câteva ori pe săptămână. Specialiștii recomandă persoanelor cu kilograme în plus să slăbească cât mai repede posibil.