Main menu

header

822 9 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Lichid cu proprietăți de excepție, ceaiul oolong continuă să surprindă cercetătorii din perspectiva beneficiilor multiple pentru metabolism pe care le generează un consum regulat, pe termen lung.

Acționează independent de cafeină

O cercetare recentă a experților din cadrul Universității din Tsukuba, Japonia, a pus în evidență faptul că ceaiul oolong poate fi un aliat redutabil al celor care vor să slăbească sau să-și mențină greutatea, dar nu au foarte mult timp pentru exerciții fizice. „Ceaiul oolong conține cafeină, care are impact asupra metabolismului, prin accelerarea ritmului inimii. În același timp, studiul nostru atestă faptul că acest ceai poate spori arderea grăsimii independent de acțiunea cafeinei, ceea ce îi amplifică această calitate”, arată un comunicat al instituției.

Capacitate sporită de oxidare

Potrivit rezultatelor cercetării, consumul zilnic a două cești cu ceai oolong stimulează semnificativ arderea grăsimilor, întrucât depășește efectul ceaiului obișnuit din perspectiva capacității de oxidare, însumând și calitățile ceaiului verde, și pe cele ale varietății negre. „Dacă despre efectele ceaiului verde s-a știut de mai multă vreme, ceaiul oolong a rămas mult timp un mister. Acum am putut demonstra faptul că acest ceai contribuie la topirea grăsimilor chiar și atunci când organismul este în repaus, atunci când dormim”, punctează expertul Kumpei Tokuyama.

Pierdere în greutate de peste trei kilograme!

În condițiile în care cafeina de regulă afectează somnul, descoperirea specialiștilor niponi este considerată semnificativă, cu atât mai mult cu cât cercetări anterioare au pus în evidență efectul acestui ceai asupra siluetei. Compusul polifenolic care se găsește în ceaiul oolong este în mod pozitiv legat de controlul metabolismului grăsimilor din organism și de reducerea obezității. De pildă, după analizarea datelor a 102 voluntari supraponderali sau obezi care au băut patru cești cu ceai oolong zilnic, s-a observat la un procent notabil dintre participanți o pierdere în greutate de peste trei kilograme. În plus, s-a înregistrat o scădere remarcabilă a nivelului total de colesterol și trigliceride.

„Efectele stimulatoare ale ceaiului oolong asupra grăsimii corporale și acțiunea acestuia inclusiv în timpul somnului pot avea relevanță clinică ridicată pentru controlul greutății corporale pe scară largă“ profesor Kumpei Tokuyama, Universitatea Tsukuba

Îmbunătăţeşte funcţiile celulelor adipoase

Testele efectuate pe animale de laborator au arătat că aportul de ceai oolong activează anumite enzime și îmbunătățește funcțiile celulelor adipoase. Într-un alt studiu, exemplarele cărora li s-au administrat polifenoli în plus din ceaiul oolong au prezentat o scădere a greutății corporale și a indicelui de grăsime chiar în prezența unei alimentații cu grăsimi și zahăr. În cadrul cercetării japoneze, după testarea efectelor consumului de ceai oolong în comparație cu cafea și placebo, timp de două săptămâni, s-a constatat că voluntarii care au băut acest tip de ceai au pierdut cu 20% mai multă grăsime decât ceilalți.