Main menu

header

de Claudia Stan

Ciurul-zânelor sau Carlina acaulis este o plantă cu flori alb-argintii, ce înfloreşte la sfârşitul lunii august, fiind recunoscută, în special în lumea satelor, ca miraculoasă, panaceau pentru diverse boli. De la ciurul-zânelor se foloseşte doar rădăcina, pentru uz medicinal, culeasă din zonele montane, ferite de poluare. Se păstrează într-un loc uscat.

Antibiotic din natură
Substanţele conţinute de ciurul-zânelor ajută la refacerea organismului slăbit, întărind sistemul imunitar. Nu este de mirare că planta se foloseşte pentru prepararea celebrului bitter suedez. Infecţiile acute sau cronice, bacteriile, stafilococii sunt combătuţi cu succes de ciurul-zânelor, fiind un antibiotic natural. Pentru aceasta, puneţi o linguriţă cu pulbere din rădăcina plantei în 250 ml de apă clocotită. Se bea de cel puţin trei ori pe zi şi se recomandă îndulcirea cu miere de albine. Încă de la prima cană cu infuzie băută începe procesul de vindecare a bronşitelor şi a tuberculozei.

Normalizează greutatea corporală
În vremurile moderne, obezitatea a devenit o problemă reală din ce în ce mai extinsă. Din păcate, kilogramele acumulate în plus cauzează multe afecţiuni fizice şi psihice. Persoanelor supraponderale li se recomandă bitterul suedez, deoarece conţine pulbere din rădăcina ciurului-zânelor, cunoscută pentru proprietatea de a normaliza greutatea corporală. Credeţi sau nu, dar planta „ştie” să acţioneze acolo unde este nevoie. Cei foarte slabi vor câştiga kilograme, iar cei graşi le vor pierde. Pentru efectul dorit, puneţi câte o linguriţă la un pahar cu apă şi luaţi de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni. Totodată, pulberea ţinută sub limbă câteva minute ajută în refacerea organismului după pierderi semnificative de kilograme cauzate de boli grave etc.

Combate anemia
De asemenea, ciurul-zânelor combate cu succes anemia, impotenţa, tulburările de creştere la copii, sterilitatea şi reduce riscul de face hernie.
Utilizată extern (rădăcinile plantei se fierb în 500 ml de apă timp de 15 minute, după care se scot. Se aplică fără tifon pe locul afectat după ce s-au răcit un pic) ajută în ameliorarea tuberculozei osoase.