Main menu

header

de Ana Trifan

Natura ne vine în ajutor atunci când din diferite motive nu avem cum să ajungem urgent la dentist sau suferim de boli care nu ne permit să luăm medicamente calmante sau antiinflamatoare. Uneori, doar gândul la binecunoscutul scaun din cabinetele de medicină dentară, la sunetul ascuţit al frezei, teama de ace şi de cleşti ne fac să găsim diverse scuze şi să ocolim dentistul. Din acest motiv, am apelat la experienţa medicului stomatolog Ingrid Dăncăescu.

„Controalele stomatologice periodice ne scutesc de necazuri”
Cu toţii ştim că ar trebui să mergem la controale regulate la fiecare şase luni. Un simplu control ar putea să ne scutească de multe suferinţe viitoare. „Din păcate, sunt puţini cei care fac aceste controale preventive şi chiar mai mult, atunci când sesizează o uşoară durere, în loc să meargă repede la dentist, stau şi aşteaptă, poate trece singură. Bineînţeles, acest lucru nu se întâmplă, şi astfel se trezesc că au dureri insuportabile de dinţi la miezul nopţii, duminica sau în ziua de Paşte, adică exact atunci când nu mai găsim deschis cabinetul stomatologic. Astfel de controale stomatologice i-ar feri de necazuri şi complicaţii ulterioare”, spune medicul dentist Ingrid Dăncăescu (foto).

„Există plante cu proprietăţi antiseptice, ce se regăsesc în compoziţia medicamentelor”
În loc să căutaţi înnebuniţi o farmacie deschisă nonstop sau să luaţi calmante până nu vă mai puteţi ţine pe picioare, puteţi încerca să îmblânziţi durerea cu remedii naturiste. Pe cele mai multe dintre ele le aveţi la îndemână în casă. „Există foarte multe plante cu proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, antimicotice, cicatrizante sau cu efect de calmare, aşa că nu vorbim nici pe departe de «leacuri băbeşti». Multe dintre substanţele prezente în aceste plante se regăsesc în compoziţia medicamentelor clasice de pe rafturile farmaciilor”, explică medicul Ingrid Dăncăescu. O să încercăm să vă prezentăm în aceste rânduri câteva remedii naturiste care să vă ajute să treceţi peste probleme până când puteţi apela la ajutorul unui medic dentist.

Remedii pentru bolnavii de inimă
„Folosirea remediilor naturiste este recomandată în cazul celor care suferă de boli de inimă şi au interdicţie să folosească anumite calmante. Remediile naturiste sunt de preferat în locul medicamentelor antiinflamatoare şi pentru aceia care suferă de boli ale stomacului, pentru că se ştie efectul destul de dur al pilulelor şi asupra unui stomac sănătos, darămite asupra unuia afectat”, spune medicul Ingrid Dăncăescu. Tot natura le vine în ajutor şi celor care suferă de anumite alergii şi nu pot lua medicamente.

Fumaţi... mentă
Iată câteva plante care vă vor diminua durerile dentare:
Aloe vera: o frunză de aloe se taie pe lungime, în jumătate, şi se aplică pe gingie, în dreptul dintelui bolnav;
Dovleac: miezul unui dovleac se aplică pe gingie. Are atât efect calmant, cât şi antiinflamator;
Hrean: o bucată de hrean proaspăt se aplică pe dintele care doare;
Mentă:
câteva frunze de mentă uscată se mărunţesc şi se rulează sub formă de ţigară şi se fumează. Fumul se ţine cât mai mult în gură, dar nu se trage în plămâni. Dacă aveţi câteva frunze de mentă proaspătă, acestea se mărunţesc şi se aplică în interiorul dintelui bolnav;
Propolis: o bobiţă de propolis solid se aplică în dreptul dintelui bolnav;
Rostopască: un tampon îmbibat în suc de rostopască, aplicat pe gingie, poate înlătura durerea;
Scorţişoară: o linguriţă cu scorţişoară se amestecă împreună cu trei linguriţe cu miere. Pasta astfel obţinută se aplică pe toată zona dureroasă;
Usturoi: dacă dintele are o carie mare, prin aplicarea unei bucăţi de usturoi direct în gaura dintelui, durerile vor fi diminuate.

Ceai de muşeţel şi bicarbonat de sodiu
Muşeţelul are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. O cană mare se umple pe jumătate cu flori de muşeţel, se adaugă apă fierbinte până se acoperă florile, apoi se pune la fiert cinci minute. Se adaugă o linguriţă cu bicarbonat de sodiu şi, atunci când s-a răcit suficient cât să poată fi ţinut în gură, se face gargară în mod repetat.

Sarea miraculoasă
Se foloseşte numai sarea cu granulaţie mare. Într-un pahar cu apă foarte fierbinte se dizolvă o linguriţă cu sare, o linguriţă cu bicarbonat de sodiu şi o linguriţă cu iod. Cu această soluţie se clăteşte gura în mod repetat. Dacă dintele sau măseaua care doare este îmbrăcat/ă, se amestecă o linguriţă cu sare, cinci picături de suc de lămâie, o linguriţă cu zahăr şi puţin piper măcinat, ce se fierb două minute, se lasă puţin la răcit, iar pasta obţinută se aplică în dreptul dintelui bolnav.

Propolisul şi palinca fac casă bună
Renumitul propolis, cunoscut pentru uimitoarele capacităţi de vindecare, face minuni şi în cazul durerilor de dinţi. Amestecaţi 20 g de propolis cu 500 ml de ţuică (palincă), păstraţi-l câteva zile la întuneric, agitând în fiecare zi, apoi clătiţi gura sau înghiţiţi tinctura după ce aţi ţinut-o în prealabil un pic în gură. Dacă durerea apare fulgerător, puteţi folosi amestecul şi imediat după ce l-aţi preparat. Tinctura se poate realiza şi cu alcool de 40 de grade.

3 trucuri „anesteziante”

1. Dacă ţineţi în gură câteva minute o fiertură concentrată de troscot, o să apară o senzaţie de amorţeală, ca după o injecţie cu anestezic;
2. Peste seminţele de mac dintr-o măciulie se toarnă o cană cu apă fierbinte. După zece minute se foloseşte pentru a clăti gura în mod repetat. Durerea dispare treptat;
3. Zece frunze de liliac se mărunţesc, se adaugă o cană cu apă fierbinte şi se lasă 15 minute. Se clăteşte gura în mod repetat.