Main menu

header

de Ana Trifan

Salvia este o plantă perenă folosită atât în gastronomie (în mod special pentru a condimenta mâncărurile), cât şi în medicina naturistă, pentru că s-a dovedit a fi un execelent antiseptic şi un antibiotic natural.

Tonic pentru corp
Numele original al plantei, Salvia officinalis, vine de la latinescul „salvere”, care înseamnă „a vindeca”, „a salva”. În Imperiul Roman, salvia era considerată „plantă sacră”, pentru că putea să creeze viaţă, dar şi să o salveze. Se credea că minunatul ceai de salvie le ajuta pe femei să rămână însărcinate şi că era un tonic perfect pentru corp şi minte, precum şi o băutură răcoritoare asociată cu înţelepciunea, gândirea limpede, buna dispoziţie. Salvia este folosită ca tratament pentru un număr mare de boli, incluzând diverse infecţii ale ficatului şi tractului urinar, ale colecistului, pentru gastrite, enterite şi enterocolite, hemoroizi etc.

Dezinfectant de top
Extractul de salvie are efecte pozitive asupra sistemului respirator, al celui imunitar, al celui gastrointestinal şi asupra pielii. Componentele salviei pot stimula sucurile gastrice, pot îmbunătăţi mobilitatea intestinului şi normalizează funcţia pancreasului. În medicina populară, salvia era apreciată pentru proprietăţile sale terapeutice în tratarea spasmelor, a tremurului şi a problemelor cu coloana vertebrală. De asemenea, era considerată un bun dezinfectant, ce putea fi utilizat pentru a eradica viruşii şi bacteriile dintr-o cameră în care stătuse o persoană bolnavă.

Echilibrează balanţa hormonală a organismului
Extractul de salvie conţine până la 2,5% uleiuri volatile, precum şi calciu, magneziu, acizi fenolici, flavonoide, saponine, tanin, substanţe estrogene etc. Această plantă medicinală apare des ca şi ingredient în apele de gură, pentru că este foarte eficientă în tratarea problemelor gâtului şi ale infecţiilor cavităţii bucale, a abceselor, gingivitelor, stomatitelor şi afecţiunilor dentare. De asemenea, salvia are un efect pozitiv asupra imunităţii şi poate regla balanţa hormonală a organismului.
Salvia conţine o mare cantitate de antioxidanţi, de aceea are efect antiîmbătrânire şi întinereşte ţesuturile.
Frunze proaspete sau uscate de salvie pot fi folosite, prin aplicarea directă, pentru a diminua inflamaţiile produse de pişcături de insecte sau de muşcătura de şarpe, precum şi pentru vindecarea altor diverse probleme ale pielii.

Previne Alzheimerul
Aburii de salvie pot fi inhalaţi pentru a uşura simptomele provocate de astm, bronşite, gât inflamat. Pentru inhalaţii, se adaugă o cană cu  apă fierbinte peste o linguriţă cu frunze de salvie. Dacă vreţi să beţi  infuzie de salvie, atunci trebuie să fierbeţi frunzele pentru cel puţin trei minute, pentru a scăpa de uleiurile volatile, deoarece acestea pot fi foarte periculoase pentru sănătate.
Consumul de infuzie de salvie ajută la combaterea depresiilor, a nervozităţii, ameţelilor, anemiei etc. Studii recente efectuate de specialiştii britanici au arătat că salvia are proprietatea de preveni îmbolnăvirea cu Alzheimer.

Atenţie!

Concentraţia mare de tujone din salvie poate avea efecte toxice. De aceea, salvia nu trebuie consumată în cantităţi mari şi trebuie evitată de femeile însărcinate, dar şi de bolnavii de epilepsie.