Main menu

header

de Ana Trifan

Pentru cele mai multe femei, naşterea este un moment minunat, dar şi foarte epuizant. Puţine dintre dumneavoastră ştiu că se poate aduce pe lume un copil mai uşor şi se poate elimina placenta cu ajutorul plantelor. În plus, mai sunt şi anumite ierburi ce stimulează producerea de lapte matern. Spre deosebire de medicamentele clasice, remediile naturiste nu vor provoca efecte adverse.

Cimicifuga racemosa, benefică în simptomatologia menopauzei
Cimicifuga racemosa este o plantă mai puţin cunoscută la noi, care se dezvoltă în zone din America de Nord. Planta nu se recomandă sub nicio formă în timpul sarcinii, dar după naştere calmează durerile cauzate de contracţiile uterine şi stresul emoţional al mamei. Cimicifuga racemosa este, de asemenea, excelentă pentru a accelera cea de-a treia parte a procesului naşterii: eliminarea placentei, datorită calităţilor ce stimulează endometrul, mărind fluxul de sânge din cavitatea pelvinică. Substanţele active din această plantă influenţează reglarea sistemului endocrin. Cimicifuga racemosa poate atinge o înălţime de până la 60 cm. De la această plantă se foloseşte rădăcina, ce se recoltează toamna, se spală şi se usucă. Conţine tanin, uleiuri eterice - palmitic, oleic - acizi salicilici, cimigonite, derivaţi ai cycloartanolului, răşini.
Este recomandată în tratamentul simptomelor menopauzei, a dereglărilor menstruale, a durerilor postnatale, a reumatisului, dar şi ca sedativ nervos în cazuri de insomnii, depresii, anxietate, dureri de cap.
În România poate fi găsită la magazinele naturiste, sub formă de ceaiuri şi de capsule.

Călinul, bun antispastic uterin
Pătrunjelul, ienupărul, pelinul negru, angelica sunt alte plante care pot fi folosite pentru a stimula contracţiile uterine, în vederea expulzării placentei. Luate împreună cu un produs pe bază de seminţe de fenicul (ceai sau tinctură), sunt combinaţiile ideale pentru a stimula producţia de lapte matern.
Feniculul ajută la reducerea balonării pe timpul sarcinii. Este, de asemenea, un bun antispastic şi are proprietăţi antiinflamatorii.
Cimbrişorul, chimenul şi scaietele stimulează, de asemenea, secreţia laptelui matern.
Călinul este cunoscut pentru calitatea sa de a uşura naşterea. Calmează durerile din regiunea pelvisului, ce pornesc dinspre uter. Este un relaxant muscular şi un puternic antispastic uterin.

Frunzele de zmeur sunt bogate în vitamine şi minerale şi ajută uterul să revină rapid la forma iniţială

Floarea Paştelui previne depresia post-partum

Floarea Paştelui (Pulsatilla vulgaris) este cunoscută pentru calitatea sa de a relaxa. Are proprietăţi analgezice de mare ajutor în timpul naşterii şi este excelentă în tratarea durerilor şi a extenuării lăuzei. Floarea Paştelui ridică moralul şi ajută la prevenirea depresiei postnatale.