Main menu

header

de Ana Trifan

Lemnul-dulce este o plantă cu virtuţi terapeutice, folosită încă din vremea Egiptului antic, pentru a vindeca o sumedenie de afecţiuni, de la ulcere şi gastrite la poliartite şi psoriazis. Persoanele care suferă de obezitate o pot folosi ca adjuvant în cure de slăbire, iar cele care au dereglări hormonale o pot adăuga pe lista de aliaţi. De la lemnul-dulce se foloseşte în special rădăcina, ce se recoltează toamna târziu. Se spală sub jet de apă rece, se taie fâşii şi se pune la uscat. Când bucăţile de rădăcină pot fi rupte uşor, e semn că le puteţi pune la păstrat în pungi de hârtie sau le puteţi deja utiliza.

Remediu pentru problemele feminine
Studiile au arătat că lemnul-dulce are un conţinut chimic similar cu cel al hormonilor steroizi. Consumul de lemn-dulce are ca efecte stimularea glandelor suprarenale şi activarea resurselor energetice ale organismului, precum şi creşterea performanţelor mentale şi a celor psihice. De asemenea, lemnul-dulce face ca tusea să treacă mai repede, accelerează eliminarea mucozităţilor şi ajută la vindecarea bolilor căilor respiratorii.
Lemnul-dulce a fost folosit ca un remediu naturist pentru problemele feminine încă din cele mai vechi timpuri. Are proprietăţi estrogenice şi este utilizat pentru a normaliza şi regla producerea de hormoni. Glicirizina, una dintre componentele principale ale rădăcinii de lemn-dulce, are o structură asemănătoare cu a hormonilor produşi de glandele suprarenale. De aceea, planta este utilă în tratarea problemelor menstruale, a celor legate de menopauză, de infertilitate, de frigiditate sau de dezechilibre hormonale în urma naşterilor etc.

Pulbere cu efect laxativ
Pulberea se obţine dând bucăţile uscate de rădăcină de lemn-dulce prin râşniţa de cafea. Se ia câte o linguriţă rasă, de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă câteva minute, apoi se înghite cu puţină apă sau ceai. Dacă puneţi două-trei linguriţe în apă, veţi obţine un efect laxativ.

Infuzia antiulcer
Dacă aveţi probleme respiratorii, ulcere sau... mătreaţă, infuzia de lemn dulce vă poate ajuta. Peste o lingură cu vârf de rădăcină mărunţită se adaugă o cană cu apă fierbinte. Se lasă acoperită un sfert de oră, se strecoară şi se consumă de două-trei ori pe zi. Pentru combaterea mătreţii se fricţionează scalpul după spălare.

Tinctura măreşte sânii
Pentru a obţine tinctură de lemn-dulce, puneţi la macerat, într-un borcan închis ermetic, zece linguri cu rădăcină mărunţită în alcool de 70 de grade, timp de două săptămâni. Apoi strecuraţi şi păstraţi în sticluţe mici. Tinctura este foarte bună pentru tratarea osteoporozei şi a reumatismului (o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni, după care se face pauză două săptămâni), a simptomelor menopauzei (se iau zilnic trei-patru  linguriţe, timp de două săptămâni, cu 14 zile pauză).
Pentru combaterea infertilităţii şi a frigidităţii şi tratarea ovarelor polichistice se iau trei-patru linguriţe cu tinctură pe zi, timp de 14 zile, cu o pauză de două săptămâni.
Pentru creşterea şi întărirea sânilor, se face lunar, începând din ultima zi a menstruaţiei, o cură de două săptămâni, în care se iau zilnic trei-patru linguriţe cu tinctură pe stomacul gol.