Main menu

header

de Elena Şerban

Sulfina, numită şi iarba-de-piatră, molotru-galben, sulcina, trifoi-mare, creşte în locuri uscate, pe soluri aride, pietroase. Altitudinal, este întâlnită din zona de câmpie până la 1.500 m. Bunicile noastre puneau florile de sulfină între haine, în dulapuri, pentru a le da un miros plăcut şi mai ales pentru a alunga moliile. Sulfina intră în compoziţia ţigărilor antiasmatice.
De la această plantă se foloseşte întreaga plantă, inclusiv florile. Conţine glucoză şi cumarină (ce imprimă mirosul specific plantei uscate), melilotină, derivaţi ai acidului cumaric, taninuri, rezine, săruri minerale, dar şi flavonide. Acestea au un mare efect antiinflamator.

Regenerează celula hepatică
Sulfina are efect vasodilatator periferic, măreşte permeabilitatea vasculară, regenerează celula hepatică, scade tensiunea arterială, fiind de asemenea astringentă şi aromatizantă.
Dacă este utilizată intern, luptă contra astmului bronşic, contra bronşitelor, hepatitei cronice, afecţiunilor renale. Mai mult, preparatele pe bază de sulfină sunt folosite ca expectorante şi emoliente în tulburări gastrointestinale şi în combaterea sau vindecarea bolilor aparatului respirator.

Previne varicele
Ceaiul de sulfină previne venele varicoase şi apariţia hemoroizilor. Dacă există deja inflamaţii ale venelor, acestea se retrag mult mai repede dacă suferindul bea acest ceai binefăcător.
Compresele cu sulfină vindecă şi ele ulceraţiile picioarelor, fiind eficiente totodată şi în bolile de ochi, pentru spălarea rănilor sau pentru diminuarea umflăturilor. În uz extern are utilizări antiseptice, antiinflamatoare gingivale sau calmante.
Gargara cu ceaiul de suflină face minuni în cazul abceselor dentare, gingivitelor, aftelor, laringitelor. Reţetă: o linguriţă cu flori de sulfină opărită cu o cană cu apă clocotită; se beau trei căni pe zi.

Diminuează durerile hemoroidale
Dacă este folosită în uz extern, reţeta este aceeaşi, dar cantitatea de plantă folosită se dublează.
Baia de şezut, deosebit de bună în cazul durerilor provocate de hemoroizi, se prepară dacă opăriţi cinci linguri cu sulfină (fie întreaga plantă, fie doar florile) cu o cană cu apă clocotită. După circa un sfert de oră de infuzat turnaţi preparatul într-un lighean în care aveţi circa doi-trei litri de apă. Când este suportabil ca temperatură, pacientul trebuie să stea în această baie măcar zece minute.

Atenţie! Ceaiul sau orice preparat pe bază de sulfină poate da dureri de cap. Nu vă faceţi griji! Aceste neplăceri dispar după încetarea administrării.