Main menu

header

de Elena Şerban

Cunoscut în România mai ales cu numele de rădăcină de China, galangalul se foloseşte pentru uleiurile volatile, derivatele de flavonol, dar şi pentru eugenol. Preparatele pe bază de rizom de galangal sunt indicate dacă secreţia gastrică sau biliară este insuficientă, dar şi în caz de poftă de mâncare scăzută.

Pastă pentru cardiaci
Cele mai utilizate produse pe bază de galangal, cel puţin la noi în ţară, sunt ceaiul şi amestecul cu miere. Ceaiul de rizom de galangal stimulează producerea sucului gastric. Deşi nu este stabilit 100%, se bănuieşte că pasta de rădăcină de galangal ajută bolnavul de inimă.
Reţeta ceaiului de rizom de galangal este următoarea: pregătiţi o lingură cu rădăcină de galangal uscată şi tocată. Opăriţi-o cu 250 ml de apă clocotită şi lăsaţi acoperit patru-cinci minute. Pentru eficienţă maximă este nevoie să se bea trei căni pe zi după mesele principale.

Mierea readuce apetitul
Amestecul cu miere se obţine dând prin râşniţă, până obţineţi pudră, rizom de galangal. Amestecaţi o linguriţă cu  pudră astfel obţinută cu o linguriţă cu pudră de oregano (se poate cumpăra din comerţ) şi cu o linguriţă cu pudră de ţelină. Încălziţi pe baie de aburi 250 ml de miere şi turnaţi peste amestecul de pudră de mai sus. Ţineţi pe foc până obţineţi un amestec perfect omogen. Pentru a reveni la un apetit sănătos luaţi o jumătate de linguriţă cu miere astfel preparată de trei ori pe zi, vreme de o lună, o lună şi jumătate.

Avertisment!
Femeile trebuie să consume cu mare atenţie orice preparat cu galangal, întrucât se pot provoca menstruaţii premature.
De asemenea, gravidelor le este interzis cu desăvârşire să consume galangal (sub orice formă), deoarece pot pierde sarcina!

- galangalul poate fi utilizat şi pe post de condiment;
- are gust asemănător ghimbirului;
- stimulează digestia după mese îmbelşugate;
- este unul dintre ingredientele bitterului suedez.