Main menu

header

cotnari wide

708 8 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Uleiul de palmarosa, cunoscut şi sub denumirea de ulei de geranium, este un ingredient de bază în cosmetică pentru efectele sale în îngrijirea pielii. Despre beneficiile şi felul cum poate fi utilizat acest ulei esenţial, ne-a vorbit Dumitriţa Roşca (medalion), unul dintre fondatorii brandului „La zâne”.

„Stimulează circulaţia periferică”

- Ce este palmarosa?

- Este un tip de iarbă tropicală, cu flori asemănătoare muşcatei, dar cu frunze lungi şi subţiri, care creşte în India, în Vietnam, în Pakistan şi în Nepal. Există două tipuri de palmarosa, una cu miros mai dulce, de trandafiri, iar cealaltă cu un miros uşor dulce-picant de lemongrass. Numele de palmarosa vine de la mirosul asemănător parfumului de trandafir. De multe ori, în trecut, comercianţii turci vindeau uleiul de palmarosa ca pe un ulei foarte scump de trandafiri.

- Ce efecte are uleiul esenţial de palmarosa?

- Este unul dintre cele mai utilizate uleiuri esenţiale, având proprietăţi antibacteriene şi antifungice de excepție fiind folosit ca şi compus în deodorante, în îngrijirea pielii cu probleme, a scalpului și a picioarelor. Este apreciat și pentru efectul de stimulare a circulației periferice și de drenare limfatică. Mai este cunoscut pentru proprietatea sa de a stimula regenerarea celulară, ceea ce îl transformă în tratamentul ideal pentru zgârieturi, eczeme, arsuri, otite, acnee și infecții fungice. Totodată, se foloseşte cu foarte mare succes în industria cosmetică, în compoziţia deodorantelor şi a cremelor antirid, ajutând la stoparea apariției ridurilor și a liniilor fine. Se pot combina câteva picături de ulei de palmarosa cu ulei de migdale și pentru a masa tenul în fiecare seară, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

- Se poate folosi direct pe piele?

- Este important de ştiut că uleiurile esenţiale, deci şi uleiul de palmarosa, este bine să fie folosite pe piele numai în amestec cu alte uleiuri vegetale, ca de exemplu uleiul de jojoba sau cel de cocos, doza recomandată fiind de 2%.

„Are rol antiseptic”

708 8 2- Cum se mai poate folosi?

- Are multe efecte pozitive şi poate fi utilizat sub formă de picături în apa de baie, fiind foarte relaxant, fie masând corpul - adăugat în uleiul sau în crema pentru corp, ori în vaporizatorul de aromoterapie. Beneficiile minunate ale acestei plante se pot simţi imediat, mirosul său având un efect calmant, relaxant, de refacere a bunei dispoziţii.

- Ce alte beneficii mai are pentru sănătate?

- Este un remediu eficient în sinuzite, având rol antiseptic şi de calmare a durerilor. Puteţi amesteca două picături de ulei de palmarosa în 5 ml ulei de arnică, turnaţi o cantitate mică în palmă şi încălziţi-o frecând uşor palmele, iar apoi masaţi bine sinusurile, obrajii şi lobii urechilor. De obicei se resimte o ameliorare imediată. Puteţi folosi acest preparat până la dispariţia simptomelor, dar nu mai mult de două-trei ori pe zi.

- Uleiul de palmarosa se foloseşte şi intern?

- Da, este unul dintre uleiurile esenţiale ce pot fi consumate intern, dar trebuie administrat cu grijă, având în vedere că nu se pot ingera mai mult de două-trei picături o dată şi nu mai mult de două ori pe zi. Nu este recomandat copiilor sau femeilor însărcinate decât după consultul unui aromoterapeut cu experienţă. Este dovedit faptul că uleiul esențial de palmarosa este eficient împotriva speciilor gram-pozitive de bacterii Escherichia coli și gram-pozitive de bacterii Staphylococcus aureus, în suprimarea creşterii bacteriilor în tractul urinar şi în stimularea producerii acidului gastric, ajutând la absorbția nutrienților, făcând procesul de digestie mai fluid și mai eficient.

„Un bun remediu pentru drenaj limfatic”

- Cum se foloseşte în cazul arsurilor?

- Unul dintre componentele uleiului de palmarosa, geraniolul, este un puternic antiseptic, ce se poate folosi ca adjuvant în arsuri, aplicat pe plagă, după ce aceasta a fost răcită cu apă rece. Este recomandat să se folosească o bază de gel de aloe vera (99%) cu un adaos de macerat uleios de gălbenele în care se adaugă o picătură de ulei esenţial de palmarosa şi una de levănţică şi se aplică uşor pe zona afectată, de patru-şase ori pe zi, timp de zece zile, iar pielea se regenerează fără cicatrice vizibile.

- Cum poate fi administrat uleiul de palmarosa pentru drenaj limfatic?

- Se pune în crema anticelulitică, în uleiul de masaj sau se prepară o cremă specială pentru drenaj.

„Distruge ciupercile unghiilor şi ale picioarelor”

- Poate fi util şi în micoze?

- Aşa cum spuneam, este un antifungic şi un antimicotic foarte eficient. Se amestecă următoarele uleiuri esenţiale: 1 picătură de palmarosa, 1 picătură de arbore de ceai, 1 picătură de muşeţel şi 1 picătură de levănţică, apoi se aplică amestecul pe pielea afectată de trei-şase ori pe zi, timp de trei până la patru săptămâni.

- Mai are şi alte utilizări externe?

- Unul dintre cele mai mari beneficii pe care le are acest ulei este ușurarea durerilor articulare și musculare, fiind şi un bun analgezic pentru zona zoster. Când este utilizat extern, uleiul de palmarosa eliberează durerile provenite de la numeroase probleme printre care nevralgii, reumatism și spasme.

„Este un ingredient de bază în cosmetică”

- Cum poate fi folosit pentru hidratarea tenului?

- Fie în creme, fie în loţiunile demachiante. Acestea pot fi făcute acasă din substanţe naturale. Este un ingredient de bază în multe produse cosmetice. Reţeta pentru demachiant (ten normal şi gras): în 100 g gel de aloe vera sau ulei de cocos, puneţi nouă picături de ulei de levănţică şi nouă picături de ulei de palmarosa. Având rol antiseptic şi antibacterian, uleiurile de lavandă şi de palmarosa vor curăţi bine tenul de impurităţi. Este bine să ţineţi compoziţia în recipient bine închis, în frigider. În cazul coşurilor apărute pe faţă puteţi aplica direct pe acestea o cantitate foarte mică de ulei de palmarosa.

„Face minuni pentru tenurile îmbătrânite”

- Care este reţeta pentru crema hidratantă?

- Reţeta pentru o cremă intens hidratantă, destinată tenurilor normale, mature sau cu tendinţă de îmbătrânire, este obţinută din 150 ml cremă hidratantă de bază (aloe vera, cocos etc.) la care se adaugă 5 ml apă de trandafiri, 5 ml ulei de avocado, 4 picături de ulei esenţial de: muşeţel, trandafir, floare de portocale, levănţică, 3 picături de ulei esenţial de palmarosa. Ingredientele se amestecă într-un vas de sticlă sau din plastic până la omogenizare completă, iar produsul este gata. Se utilizează dimineaţa şi seara pe pielea curată. Se păstrează în recipiente de sticlă, bine închise, ferite de lumină.

- Cum foloseşti tu acest ulei?

- Felul meu preferat de a folosi acest minunat ulei este pentru a-mi îmbunătăţi starea de spirit. Astfel, într-un recipient cu pulverizator, pun 30 ml apă distilată în care adaug 15 picături de ulei de palmarosa şi 15 picături de ulei esenţial de grepfrut pe care îl pulverizez pe faţă sau în jurul meu. Aroma proaspătă, asemănătoare cu trandafirul, îmi calmează instantaneu emoțiile, îmi împrăștie anxietatea și îmi aduce o stare de prospeţime.

„Ţine mătreaţa departe“

- Cum poate fi util în sănătatea scalpului?

- Se prepară un balsam pentru păr obţinut dintr-un pahar cu iaurt, 5 picături de ulei esenţial de palmarosa, 5 picături de ulei de lavandă şi 5 picături de uleiuri esenţial de argan. Amestecul se aplică pe păr, masând uşor scalpul şi evitând contactul cu ochii. După 15 minute, se clăteşte. Tratamentul se poate aplica de cel mult două ori pe săptămână, timp de trei săptămâni. Astfel putem scăpa de mătreaţă şi scalpul va fi sănătos şi bine hidratat.