Main menu

header

671 8 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Delicate, cu parfum inedit, florile primăverii nu vă încântă doar privirea cu spectacolul de culori, ci constituie și veritabile remedii naturiste. Ce minuni pot face pentru sănătatea dumneavoastră toporașii, narcisele și lăcrămioarele aflați din rândurile de mai jos.

Lăcrămioarele

Infuzia alungă insomnia

Neîntrecută pentru mireasma minunată, lăcrămioara este considerată una dintre cele mai valoroase plante medicinale de primăvară, recunoscută pentru proprietăţile sale. De altfel, în Rusia, tinctura din lăcrămioare a început să fie utilizată în clinici ca tratament împotriva bolilor cardiovasculare încă din anii 1850. Pentru insuficiența cardiacă, dar și pentru febră, se recomandă tinctura de lăcrămioare, obținută astfel: se umple un borcan pe trei sferturi cu flori proaspete sau uscate de lăcrămioare, apoi se completează cu alcool de 70 de grade sau cu vodcă. Recipientul se închide perfect şi se lasă la macerat, într-un loc întunecos, timp de două săptămâni. Ulterior, se filtrează şi se păstrează la frigider. Se administrează zece picături, dizolvate într-un pahar cu apă, de două ori pe zi, după mesele principale. Cura durează 21 de zile. Împotriva conjunctivitei se diluează o linguriță cu tinctură într-o jumătate de pahar cu apă, iar în soluția obținută se înmoaie un tifon cu care se tamponează zonele cu probleme. În cazul insom- niei, peste o lingură cu tulpină de lăcrămioară tocată mărunt se toarnă 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 10-12 ore. Se strecoară şi se administrează două linguri de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul se ţine trei-cinci zile.

Excelent diuretic

Pentru cei care suferă de glaucom, lăcrămioarele sunt un ajutor prețios. Peste o linguriţă cu flori de lăcrămioare şi o jumătate de ceşcuţă cu urzici proaspete tocate mărunt se toarnă 30 ml apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat. După zece ore se mai adaugă 10 ml apă clocotită. În soluția obținută se îmbibă un tifon şi se aplică pe ochiul afectat. Se lasă să acționeze minimum o jumătate de oră. Lăcrămioara este folosită și ca excelent diuretic. În acest caz, peste o lingură cu pulbere de flori se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se administrează două linguri de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul durează trei zile. Împotriva migrenelor faceți masaj la tâmple cu esență de lăcrămioare. Pentru calmarea durerilor menstruale sau a tulburărilor de menopauză, consumați un ceai realizat din lăcrămioare, talpa-gâștei și salvie, în proporții egale.

Toporaşii

Decoctul are efect laxativ

671 8 2Numiți și floarea echinocțiului de primăvară, gingașii toporași, cu frunze sub formă de inimă, sunt o bogăție de saponine, substanțe amare, vitamina C și săruri minerale. Dacă anticii au considerat aceste flori cel mai minunat leac împotriva durerilor de cap și a bolilor de piele, în timp, floarea și-a demonstrat virtuțile și în vindecarea altor maladii. Datorită conținutului de acid salicilic, toporașii au efect antiinflamator și antireumatic, fiind un veritabil ajutor al celor care suferă de dureri reumatice. O lingură cu rădăcină mărunțită de floare se fierbe timp de cinci minute într-o cană cu apă. Decoctul este foarte bun și în caz de constipație, având efect laxativ. La rândul său, siropul se recomandă împotriva răcelilor, a gripei, a bolilor respiratorii și a durerilor în gât. O mână plină cu flori se pune într-un borcan și se toarnă miere cât să acopere. Se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează. Se administrează o lingură cu sirop de trei ori pe zi.

Crema vindecă cicatricele

Pentru vindecarea iritațiilor mamelonului în perioada alăptării sau a eczemelor, rănilor și crăpăturilor pielii utilizați comprese cu tinctură de toporași diluată în puțină apă. Studii recente au dovedit că masajul cu crema de toporași poate vindeca cicatricele și, totodată, are capacitatea de a împiedica apariția metastazelor sau a combate recidivele dacă se masează abdomenul după operațiile de endometrioză. Crema de toporași se obține astfel: 100 g flori proaspete de floare se amestecă bine cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, se închide vasul ermetic și se lasă la macerat o zi. Ulterior se amestecă împreună cu lanolină sau cu vaselină și se depozitează în recipient. Se păstrează la rece. În cazul infecțiilor urinare, folosiți cu încredere infuzie de toporași. Puneți o linguriță cu plantă într-o cană cu apă clocotită, acoperiți și lăsați la infuzat un sfert de oră. Se consumă o cană de trei ori pe zi.

Narcisele

Uleiul crește libidoul

671 8 3În Antichitate, vracii au preparat din narcise poțiuni magice care au tratat infertilitatea masculină, iar medicina tradițională orientală a folosit frumoasa floare ca remediu pentru durerile de cap, sciaticiă, dureri articulare şi hemoroizi. În zilele noastre, narcisa este un leac uimitor pentru bronșită și tuse convulsivă, cazuri în care se administrează tinctura. Modul de preparare al acesteia este următorul: într-un vas închis la culoare se pun frunze şi flori de narcise tocate mărunt, apoi se toarnă vodcă, în proporţie de 1:10. Se lasă la macerat într-un loc răcoros timp de zece zile, agitând flaconul, apoi se strecoară. Se administrează trei-cinci picături de trei ori pe zi, la o jumătate de oră după mesele principale. Cura durează zece zile. Pentru creșterea libidoului se consumă un pahar cu apă în care s-au amestecat trei picături de ulei de narcise. Atenție! Consultați un specialist înainte de a începe tratamentul cu narcise!

Loțiune pentru pistrui

Când durerile cauzate de reumatism nu vă dau pace, dați pe răzătoarea mică un bulb de narcisă, apoi amestecați cu miere, în proporție de 1:3. Preparatul se întinde pe un tifon și se aplică pe zona afectată. Pentru efect maxim se pun două comprese pe zi, timp de zece zile. În cazul hemoroizilor, dați pe răzătoarea cu găuri mici un bulb de narcisă și amestecați cu ulei, în proporție de 1:4. Lăsați la macerat șapte zile, strecurați și păstrați la frigider. Aplicați pe zonele inflamate un tifon îmbibat în preparat, lăsați să acţioneze două-trei ore, apoi clătiți cu apă călduţă. Dacă vreți să scăpați de pistrui, apelați tot la ajutorul narciselor. Dați pe răzătoare un bulb de narcisă, apoi amestecați cu 200 ml oțet de mere. Turnați într-un vas închis la culoare și lăsați pentru zece zile la macerat. Tamponați zonele cu pistrui o dată pe zi, apoi clătiți și masați cu o cremă hidratantă.

Preparatele pe bază de lăcrămioare sunt contraindicate celor care au suferit recent un infarct, bolnavilor de stază pulmonară sau afecțiuni grave la rinichi, femeilor însărcinate și celor cu carență de potasiu

Din cauza efectului ușor iritant, preparatele din rădăcină de toporaşi nu sunt indicate bolnavilor care suferă de gastrită sau de ulcer gastric