Main menu

header

665 9 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Una dintre plantele utilizate de secole pe care botaniștii și cercetătorii moderni o studiază intens este unicornul, a cărui rădăcină este folosită din timpuri străvechi pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni.

Ideală în caz de menstre neregulate

În prezent, rădăcina de unicorn stă la baza unui număr de tratamente naturiste direcționate spre afecțiunile ginecologice, date fiind efectele sale benefice asupra uterului, ovarelor şi ciclului menstrual. S-a demonstrat că rădăcina de unicorn este un excelent tonic uterin, ovarian și reproductiv. Una dintre direcțiile de acțiune ale plantei este slăbiciunea uterului, generată de sarcini frecvente. Totodată, are efect în cazuri de lipsă de tonus pelvin, deficit de menstruaţie, flux menstrual insuficient. Administrată în doze mici, planta este de ajutor, așadar, în menstre neregulate și în dismenoree (ușurează durerea în timp ce tonifiază uterul). De asemenea, este utilă în infertilitate şi în impotență, rezultatele fiind perceptibile într-un răstimp de câteva săptămâni până la câteva luni. Nu în ultimul rând, rădăcina de unicorn „tratează simptomele ovarului polichistic și imită unele proprietăți ale estrogenului”, notează „Huffington Post”. Cel mai frecvent mod de administrare este sub formă de ceai. Se pun una-două linguriţe cu rădăcină de unicorn într-o cană cu apă și se fierbe ușor, timp de 10-15 minute. Este recomandat să se bea de trei ori pe zi.

Alungă stările de greaţă

Unicornul este, de asemenea, cunoscut a fi benefic pentru starea de sănătate a ficatului și a tractului digestiv, deoarece principiul său amar stimulează aceste organe. Ca urmare, se îmbunătățesc apetitul și puterea digestivă, în timp ce planta oferă ajutor și în stări de greață, iar potrivit literaturii de specialitate tonifică stomacul, fiind benefică în diaree și flatulență. În același timp, rădăcina de unicorn este cunoscută ca stimulator și expectorant, ceea ce face din acest remediu un excelent ajutor în afecțiunile respiratorii asociate sezonului rece. Se poate administra sub formă de tinctură gata preparată, care se găsește în magazinele de profil, iar doza este de 2-4 ml, de trei ori pe zi. Este important de reținut faptul că, deși utilizarea plantei se pierde în negura timpului, administrarea se face la recomandarea unui specialist, întrucât cercetările moderne nu au elucidat pe deplin compoziția unicornului.

„Rădăcina de unicorn are proprietăți care pot contracara efectele pierderii de estrogen după o anumită vârstă” (Purvisha Patel, dermatolog)

Reface pielea afectată de probleme hormonale

Unul dintre marii producători de cosmetice a lansat recent o cremă pe bază de rădăcină de unicorn, care pornește de la acțiunea de refacere a pielii afectate de probleme hormonale și de combatere a uscăciunii generate de înaintarea în vârstă. Potrivit creatorilor săi, produsul poate, grație plantei, să echilibreze nivelul normal de hidratare a pielii, diminuând liniile fine și ridurile.