Main menu

header

655 6 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Ieftine și ușor de preparat, vechile leacuri din Siberia au început să fie din ce în ce mai căutate. Potrivit vechilor vindecători, senilitatea este o boală a cărei apariție poate fi împiedicată, iar bătrânețea poate fi ținută la distanță cât mai mult timp.

Nucile de cedru, indicate copiilor în perioada de creştere

Unele dintre cele mai renumite leacuri păstrate din vechea Siberie sunt cele pe bază de cedru siberian, considerat regele tuturor copacilor din taiga, a cărui impresionantă vârstă poate atinge uneori mai mult de 800 de ani. Despre nucile de cedru specialiștii afirmă că sunt o bogăție de aminoacizi, vitamine și minerale, cu rol în vindecarea și în refacerea organismului, fiind indicate persoanelor care suferă de efort fizic și psihic, ateroscleroză, convalescență, carențe de minerale și vitamine, obezitate, dar și pentru copii, mai ales în perioadele de creștere. De asemenea, nucile de cedru sunt un excepțional reglator hormonal și împiedică instalarea sterilității atât la femei, cât și la bărbați. Pentru ca acestea să fie asimilate cât mai repede cu putință, se consumă 60 g nuci de cedru pe zi, pe stomacul gol, împărțite în trei porții, simple sau măcinate și amestecate cu puțină miere.

Decoctul de ace, eficient în stomatite

În ceea ce privește uleiul de nuci de cedru, acesta este indicat mai ales în gastrită și în ulcer, boli pe care le vindecă într-un mod miraculos. În plus, uleiul de nuci de cedru este util și pentru colesterolul rău, reducând, totodată, și pofta de mâncare. Nu în ultimul rând, este un bun adjuvant în laringită, infecții respiratorii acute, răceală și gripă, crește imunitatea și reduce sindromul de oboseală cronică. Se administrează două lingurițe cu ulei de cedru de două-trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Se mai poate consuma în salate și în mâncăruri, dar fără să fie preparat termic. Un leac foarte bun, folosit de siberieni pentru tratarea amigdalitei, stomatitei și a durerilor de gât, este decoctul din ace de cedru. La rândul său, rășina de cedru este un puternic dezinfectant, antiseptic, cicatrizant și regenerant. Se folosește sub formă de tinctură în tratamentul infecțiilor urinare, respiratorii, intestinale.

Tonic de hrean pentru revenirea poftei de mâncare

655 6 2O băutură miraculoasă atât în Siberia, cât și în Rusia este ceaiul de chaga, o ciupercă ce crește pe trunchiurile de mesteacăn, ale cărei calități terapeutice au uimit lumea modernă. Pentru prepararea ceaiului aveți nevoie de cinci lingurițe cu ciuperci chaga uscate și bine mărunțite, peste care se toarnă un litru de apă fierbinte. Vasul se acoperă cu o pernă și se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară și se îndulcește cu miere. Preparatul este uimitor în creșterea imunității, având efecte remarcabile asupra sănătății. Pentru revenirea poftei de mâncare, dar și în cazuri de oboseală cronică și lipsă a energiei, siberienii folosesc cu succes hreanul. În acest sens, se consumă o lingură cu hrean proaspăt ras, urmată de o ceșcuţă cu apă fierbinte, de câteva ori între mesele principale. Tratamentul se face cel puțin o săptămână și se repetă o dată la trei luni. Un alt tonic, de data aceasta împotriva aterosclerozei, este cel din cartofi cruzi. Un cartof de mărime obișnuită se spală, se curăță și se rade. Se consumă în fiecare dimineață atât sucul, cât și cartoful ras. Cu totul extraordinar pentru persoanele în vârstă este tonicul de usturoi. Modul de preparare este următorul: se umple o sticlă de o jumătate de litru cu usturoi pisat, apoi se adaugă alcool. Preparatul se lasă la macerat timp de două săptămâni, apoi se strecoară. Se administrează înainte de masă, în prima zi, două picături, apoi se crește gradat, până se ajunge la 25 de picături. Ulterior se diminuează doza, descrescând în fiecare zi. Pentru un efect maxim, tratamentul se face de două ori pe an.

Pudră de lemn-dulce, pudră de mărar uscat și zahăr pudră pentru tuse

655 6 3Din cele mai vechi timpuri, siberienii au folosit ceaiul de mentă pentru a întări inima. Se folosește o linguriță cu plantă la o cană cu apă. Băutura se consumă o singură dată pe zi, dimineața. În cazuri grave de răceli și de bronșite se folosește cu succes decoctul de lapte și licheni. La un pahar cu lapte nefiert se adaugă o lingură cu licheni. Se fierbe la foc mic timp de zece minute, se strecoară și se mai dă o dată în clocot. Se administrează înainte de culcare, cât mai fierbinte. Atenție! Pentru ca efectul acestui preparat să fie maxim, nu se folosesc vase metalice, ci numai smălțuite. Tratamentul se face în fiecare seară, până la vindecare. Împotriva tusei se amestecă în cantități egale pudră de lemn-dulce, pudră de mărar uscat și zahăr pudră. Adulții consumă o jumătate de linguriță de două ori pe zi. Copiilor li se va ad- ministra jumătate din cantitate.

Consumaţi alimente bogate în calciu şi fosfor

Un lucru important de care siberienii țin cont întotdeauna este consumul, în fiecare zi, de alimente care conțin calciu și fosfor, precum lapte, găl- benuș, napi, măsline, conopidă, migdale, tărâțe, smochine, brânză, mazăre, ridichi, castraveți, vinete, nuci. În plus, este absolut necesară renunțarea la alcool și la fumat și reorientarea către exercițiile fizice, în special mersul pe jos. Pentru înlăturarea stresului, faceți rugăciuni și exerciții mentale.