Main menu

header

645 7 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Sindrom al tensiunii musculare repetate, tendinita apare nu numai la persoanele în vârstă, ca urmare a procesului de îmbătrânire, ci și la cele active, tineri sau sportivi de performanță. Potrivit specialiștilor, cele mai bune modalități de a ameliora simptomele sunt odihna și evitarea folosirii regiunii afectate. Iar cele mai potrivite leacuri împotriva tendinitei rămân cele oferite de natură.

Se protejează prin feșe elastice, orteze

În mare parte, tendinita se tratează prin ameliorarea durerii și a inflamației. În acest sens, trebuie întărită musculatura prin sporturi adecvate, se evită solicitarea în exces a anumitor zone şi traumatismele, se protejează tendoanele cu probleme când sunt solicitate intens, prin metode ortopedice, respectiv feșe elastice, orteze etc. De asemenea, se recomandă o dietă echilibrată, bogată în minerale, vitamine, cu evitarea exceselor alimentare. Este indicat consumul cât mai des de salată verde, pătrunjel, sparanghel, spanac și nuci. Optați cât mai mult posibil pentru somon, ton proaspăt și macrou, cel puțin o dată pe săptămână, dar consumați și semințe de in, două linguri de trei ori pe zi, înmuiate într-un pahar cu apă. Puteți presăra semințe de in și peste supe, cereale sau salate. Eliminați din alimentație prăjelile, chipsurile, grăsimile în general.

Aplicați zilnic cataplasme cu coajă de castane sălbatice

O criză de tendinită cedează în multe cazuri cu gheață aplicată local. Gheața nu se pune direct pe piele, ci se înfășoară într-un prosop, apoi se păstrează până la scăderea inflamației și a durerii. Un leac cunoscut din vechime are la bază castanul sălbatic. Preparați un decoct dintr-o lingură cu pulbere sau coajă de castane sălbatice și 250 ml apă. Fierbeți cinci minute, lăsați să se răcească, iar cu lichidul obținut puneți comprese zilnice pe locul dureros, până la vindecarea afecțiunii. O plantă cu totul excepțională în tendinită este pecetea lui Solomon. O lingură cu rădăcină mărunțită se fierbe în 300 ml apă, până se transformă într-o pastă moale. Se adaugă untură topită, se amestecă foarte bine pe baie de aburi timp de 30-45 de minute, se strecoară și se lasă la răcit. Preparatul se aplică pe zona cu probleme de două ori pe zi.

În caz de durere profundă, dacă nu urmați un tratament de fluidificare a sângelui, consumați 250 mg rădăcină de ghimbir

Echinacea are proprietăţi antiinflamatoare

Rezultate foarte bune are și argila dizolvată în infuzie de mentă. Preparați o infuzie dintr-o linguriță cu frunze de mentă și 250 ml apă clocotită, strecurați, lăsați să se răcească, apoi adăugați argilă până obțineți o pastă. Aplicați acest preparat direct pe piele, de trei ori pe zi, până la vindecarea completă. Extrem de utilă în vindecarea tendinitei este echinacea. Preparați un ceai dintr-o lingură cu echinacea și 300 ml apă și consumați două căni pe zi. Uleiul de eucalipt sau de lavandă sunt excelente antiinflamatoare, ameliorând durerea în tendinită. Atenție însă, acestea nu vor fi folosite de persoanele cu tensiune arterială scăzută! Întotdeauna când folosiți uleiurile, evitați buzele și ochii. Începeți cu o cantitate mică, pentru a testa eventualele reacții alergice.