Main menu

header

631 9 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Dintre toate afecțiunile dermatologice cu care se confruntă cei mici, dermatita atopică (eczema) este o problemă care trebuie luată în seamă. Unele dintre cele mai bune remedii, cu eficacitate maximă, rămân tot cele oferite de natură.

Cremele cu mușețel și hamamelis reduc simptomele bolii

Uleiul de gălbenele adăugat în apa de baie sau folosit ca ulei de masaj are proprietăți antiinflamatoare de excepție și este bogat în betacaroten, care ajută la vindecarea pielii. Simptomele afecțiunii se reduc substanțial cu extracte din mușețel, lemn-dulce și hamamelis. Băile cu tărâțe de ovăz constituie un tratament cu totul excepțional. Se înfășoară tărâțele de ovăz într-o cârpă de bumbac și se agață deasupra căzii, pentru ca apa să poată pătrunde. Ovăzul are rolul de a calma și a vindeca pielea, dar în același timp reduce roșeața și mâncărimea. Atât pentru eczeme, dar și pentru alte iritații ale pielii amestecați două căni cu ulei de migdale cu o linguriță cu rădăcină de echinacea, două lingurițe cu tătăneasă, două linguri cu frunze de platan, o lingură cu flori de gălbenele, o linguriță cu flori de coada-șoricelului, o linguriță cu frunze de rozmarin, 1/4 cană cu ceară de albine, 1/2 linguriță cu extract din semințe de grepfrut sau vitamina E uleioasă. Plantele se infuzează în uleiul de măsline, apoi se strecoară printr-un tifon și se aruncă ierburile. Se încălzește uleiul cu ceara de albine până se topește și se amestecă, apoi se toarnă în recipiente mici, închise la culoare.

Aloea vera impulsionează sistemul imunitar

Cercetătorii au descoperit că aloea vera dispune de abilitatea de a stimula sistemul imunitar și ajută la vindecarea țesutului epitelial. Se folosește sub formă de cremă, loțiune sau gel, preparatul având rolul de a accelera producerea de colagen, reduce inflamația și mâncărimea. Atenție! Utilizarea pe termen lung poate produce dependență. Un alt ingredient eficient care poate fi folosit pentru tratarea dermatitei la copii este oțetul de mere, care ameliorează inflamația și mâncărimea. Se aplică pe zona afectată un tampon de vată îmbibat cu o soluție obținută din apă și oțet de mere în părți egale, se păstrează timp de 30 de minute, apoi se curăță zona. Se repetă zilnic, timp de câteva săptămâni. Mierea ajută, de asemenea, la reducerea stării inflamatoare a pielii, având proprietăți antiseptice și antibacteriene. Se amestecă în părți egale miere, ceară de albine și ulei de măsline, se încălzește amestecul până la omogenizare, apoi se păstrează la răcit. Se aplică pe piele și se lasă să acționeze câteva ore. Tratamentul se face câteva săptămâni.

În cazul copiilor cu vârsta de peste 5 ani, ulmul este extrem de benefic pentru dermatită, datorită conținutului său ridicat de mucilagii, care ajută la hidratarea pielii și la grăbirea vindecării