Main menu

header

630 8 3de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Tuberculii plantei polygonum multiflorum („He Shou Wu”) sunt folosiți de secole în medicina tradițională chineză pentru efectele lor antiîmbătrânire. Cercetările efectuate asupra plantei în ultima perioadă au confirmat o serie de urmări benefice pentru organism ale administrării de polygonum.

Preparare naturală pentru efect optim

Tuberculii plantei sunt reumiți pentru proprietățile antioxidante, antitumorale, sedative și de stimulare a imunității organismului. Specialiștii afirmă că aceștia trebuie preparaţi pentru ca planta să fie utilizată ca tonic. În caz contrar, poate avea efecte nedorite. Așadar, tuberculii proaspăt culeşi se feliază, apoi se înăbuşă în zeamă de fasole neagră (zece părţi plantă şi o parte zeamă de fasole neagră), până când lichidul scade complet. Rădăcinile preparate sunt apoi uscate. Acesta este tot procedeul - natural, fără chimicale. Planta se comercializează de regulă sub formă de pulbere, capsule, extract sau sirop, fiecare cu instrucțiuni de administrare.

Menține funcționarea creierului

Un studiu publicat de revista „Journal of Ethnopharmacology” a relevat faptul că polygonum are capacitatea de a acționa asupra celulelor creierului, în sensul menținerii bunei funcționări a acestora. În cadrul cercetării de laborator, celulele au fost expuse unor niveluri crescute de oxidanți, care ar fi dus în mod normal la moartea lor. S-a observat că, în cazul celor tratate cu polygonum, daunele au fost semnificativ diminuate. Mai mult, după administrarea timp de 18 săptămâni a unor suplimente cu polygonum s-a constatat o revi- talizare a acelor părți ale creierului responsabile cu învățarea și memoria.

Protejează împotriva razelor UV

Rădăcina de polygonum are mulţi constituenţi activi, fiind bogată în fosfolipide sau o stilbenă glicozilată considerată ca fiind principalul responsabil pentru scăderea lipidelor din sânge. De asemenea, printre efectele benefice ale plantei se mai numără și protejarea împotriva razelor ultraviolete. Totodată, potrivit testelor de laborator, polygonum poate contribui la regenararea capilară, întrucât administrarea plantei a generat creșterea firelor de păr deopotrivă în densitate și dimensiune. Ceaiul din tuberculi preparați de polygonum se face prin fierberea a 5 g rădăcină în 250 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute și se pot consuma trei cești pe zi.

Activează o genă responsabilă cu creșterea membrelor

Polygonum este folosită pentru capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare, prin faptul că împiedică îngroșarea arterelor și reduce colesterolul din sânge grație unor compuși pe care îi conține, numiți lectine. În aceste condiții, planta previne cu succes bolile cardiovasculare, arată „Journal of Pharmacological Science”. Mai precis, testele pe animale au demonstrat că administrarea de polygonum a împiedicat îngroșarea arterelor, scăzând incidența aterosclerozei cu până la 60%. Proprietățile plantei nu se opresc aici. Cercetătorii au relevat faptul că polygonum are capacitatea de a activa o genă care controlează creșterea și dezvoltarea membrelor, creierului și măduvei spinării.

Este recomandat ca administrarea de polygonum să se facă doar după consultarea unui specialist, întrucât depășirea dozei poate genera amorțirea membrelor