Main menu

header

630 9 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Prea multe petreceri cu alcool strică! Și asta pentru că toxicitatea din băutură distruge în timp organele vitale. Cu alte cuvinte, viitorul nu sună bine, așa că e de preferat să luați urgent măsuri rapide atunci când ați depășit limita, optând pentru remedii naturiste care vă refac din ap până în picioare.

Țelina alungă mahmureala

Cafeaua este primul lucru care vă vine în minte atunci când vă treziți după o petrecere cu alcool din belșug. Dar, spun specialiștii, indicată este cea obținută dintr-o linguriță cu ghindă pisată la o ceșcuţă cu apă. Se consumă trei cești pe zi, după mese. Excepțională este și combinația din 10 g cozi de revent și 10 g ardei iute, care se fierb trei minute și lăsată apoi la infuzat timp de opt ore, din care se administrează două cești pe zi. Ovăzul este, de asemenea, un prieten de nădejde al celor care au dat mâna cu licoarea lui Bachus. Se umple pe jumătate cu ovăz un recipient de trei litri și se completează cu apă fiartă și răcită. Vasul se pune pe foc, pe flacără mică, şi se lasă timp de 30 de minute, după ce dă în clocot. Se strecoară şi se adaugă 100 g flori de gălbenele. Se acoperă cu un capac, se înveleşte într-un prosop gros şi se lasă la infuzat timp de 12 ore. Se administrează 200 ml, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de o săptămână. O jumătate de cană cu suc proaspăt de țelină se amestecă bine cu o jumătate de cană cu apă și se consumă o dată pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se ţine o lună.

Dieta de a doua zi

După o noapte de beție, din dieta petrecăreților nu trebuie să lipsească dulciurile, care au rolul de a regla nivelul de glucoză din organism, care se pierde din cauza alcoolului. De asemenea, sunt recomandate ouăle la micul dejun, deoarece restabilesc nivelul vitaminei B, dar și al proteinelor. Foarte important este consumul apei, mai ales al celei minerale, dar și al sucurilor de mere și sfeclă roșie, cartofi și morcovi, roșii sau amestecul din banane, căpșuni, miere, lapte și puțină sare. Fresh-urile de portocale, dar și din celelalte citrice nu trebuie consumate, deoarece cresc nivelul de aciditate din stomac. Se mai recomandă propolis, usturoi, ceapă, muştar, aloe, cătină, ginseng, ulei vegetal, varză sub toate formele, supă de ceapă, praz, ardei. Este indicat să se bea zilnic mult borş, iar pentru trezirea din beţie, minimum un litru de borş consumat dintr-o dată, iar a doua zi să se mai bea un litru, pentru liniştirea sistemului nervos.

Leușteanul provoacă greață și vărsături consumatorilor

Pentru combaterea dependenței de alcool, un leac foarte bun este cel obținut din amestecul în mod egal al pelinului cu fierea-pământului. O lingură din acest amestec se pune într-un pahar cu apă fierbinte și se consumă o lingură cu infuzie de trei ori pe zi, timp de trei luni. După un asemenea tratament, se spune că alcoolicilor li se face rău imediat ce gustă dintr-o băutură. La fel de utilă este și infuzia de măcriș. 30 g rădăcină uscată de măcriș se fierbe timp de o oră în 1,2 l apă și se lasă apoi o jumătate de oră la macerat. Se administrează 50 ml decoct de două ori pe zi. Din bătrâni se spune că o rădăcină de leuștean și două frunze de dafin puse alcoolicului în paharul cu băutură îi vor provoca acestuia greață și vărsături în doar o jumătate de oră. Un alt remediu este fumul de la așchii din lemn de mesteacăn presărate cu zahăr. Alcoolicul este pus să inspire acest fum.

SFAT. Remediul cel mai simplu în combaterea intoxicaţiei alcoolice este infuzia de cimbrişor.

Pentru protecţie hepatică, se consumă ceai de rostopască, muşeţel, gălbenele, mentă, sunătoare, anghinare, toate în părţi egale