Main menu

header

614 10 2de Monica Beleneş

Vă puteţi imagina ca în sezonul rece să nu aveţi măcar o dată varză murată la masă? Fie că o folosiţi la sarmale, lângă o friptură de porc sau o mâncărică de fasole, fie că o căliţi cu afumătură, varza murată este mereu un deliciu. Dar, deşi toată lumea e înnebunită după gustul ei, puţini ştiu că atât varza, cât şi zeama de varză sunt un adevărat depozit de medicamente naturale care pot preveni şi vindeca diferite boli.

Oferă vitalitate persoanelor suprasolicitate

Este unicul produs alimentar vegetal care conţine vitamina B12, găsită de obicei doar în carne. Vitamina B12 înlătură oboseala şi anemia, încetineşte procesul de îmbătrânire şi protejează sistemul nervos. Conţinutul bogat de vitamina C ajută la fortificarea sistemului imunitar al organismului. Iar acidul folic şi magneziul, care se găsesc în frunzele verzi de la suprafaţă, oferă vitalitate persoanelor suprasolicitate. Nutriţioniştii sunt de părere că pentru unii bolnavi varza murată este mult mai benefică decât cea proaspătă.

Are efect antibiotic, dar nu dă dependenţă

Dacă aveţi probleme cu hemoroizii, un pahar sau două cu zeamă de varză pe zi vă poate fi de un mare ajutor. De asemenea, vă ajută dacă vreţi să faceţi o cură de detoxifiere, mai ales după câteva mese copioase. Alte beneficii aduse de sucul de varză murată ar fi: stimularea producerii de suc gastric şi de secreţie biliară, reglarea glicemiei şi colesterolului, tratarea anemiei şi bolilor de piele. Pentru a atenua arsurile de stomac, e bine să beţi înainte de fiecare masă un pahar cu suc de varză murată. În plus, are efect antibiotic, fără să dea organismului rezistenţă la antibiotice ori dependenţă.