Main menu

header

612 10 1de Carmen Ciripoiu

Din Carpați și până în Himalaya, cătina și-a păstrat uimitoarele proprietăți terapeutice. Incredibil energizant, că- tina este ideală pentru fortificarea sistemului imunitar, mai ales în perioadele de toamnă-iarnă. Dar fantasticul său ajutor în lupta cu bolile este uriaș...

Are efecte cicatrizante

Folosită de mii de ani în lupta cu maladiile, cătina nu încetează să uimească și acum specialiștii în medicina naturii. Planta este excepțională în caz de anemie, diaree, hepatită, insomnie și oboseală cronică. Peste două linguri cu fructe zdrobite se adaugă jumătate de litru de apă clocotită, se lasă la infuzat jumătate de oră și se consumă două-trei căni pe zi, până la dispariția simptomelor. În cazul imunității scăzute sau a sensibilității la infecții se recomandă o cură cu suc de cătină, trei linguri, de patru ori pe zi, diluat cu apă sau cu suc de mere. Preparatul are uriașe proprietăți antibiotice. Cătina este și un excepțional adjuvant în lupta cu gripa, bronșita sau pneumonia. Se administrează zilnic șase linguri cu sirop de cătină pe stomacul gol, cu puțină apă. Având efecte astringente și cicatrizante foarte puternice, cătina se folosește în cazul hemoragiilor interne, ca prim ajutor înainte de tratamentul medical. În acest caz se administrează două lingurițe cu pulbere de scoarță de cătină pe stomacul gol, cu puțină apă.

Tinctura, de folos în bolile splinei

Cătina este cu totul excepțională și pentru bolile splinei. Se combină o parte tinctură de scoarță de cătină cu trei părți suc de fructe de cătină. Din acest preparat se consumă o lingură de patru ore pe zi. Cura durează două luni. O cură cu ulei de cătină (30 de picături, de două ori pe zi) se recomandă pentru sterilitate feminină și masculină și pentru îmbătrânire prematură. Copiii rahitici și sensibili la boli găsesc în cătină un ajutor prețios. Acestora li se administrează zilnic șase lingurițe dintr-un amestec obținut din părți egale de suc de fructe și decoct de tulpini. De ajutor le sunt celor mici și băile făcute săptămânal cu decoct de tulpini de cătină. În cazul depresiei și al anxietății, se face un tratament cu extract complet de cătină, obținut prin combinarea în proporție 2:1 a sucului de cătină cu decoctul de cătină. În bobițele acrișoare de cătină se ascund vitamine și minerale ce reduc din simptomele neplăcute, specifice bolnavilor de cancer care fac chimioterapie. Indicat este ceaiul de cătină, care se obține dintr-o lingură cu fructe zdrobite, peste care turnaţi o cană cu apă clocotită. Lăsaţi la infuzat un sfert de oră. Se consumă de două ori pe zi, timp de 21 de zile.

Protejează pielea

Persoanele care suferă de eczemă infecțioasă se vindecă de boală prin aplicarea pe locul afectat a unui preparat prin combinarea oțetului din ramuri de cătină cu cenușă rezultată în urma arderii lor. Aplicația se face de două ori pe zi, până la vindecarea completă. Pentru protecția pielii împotriva razelor ultraviolete și a frigului se recomandă combinarea a 50 de picături de ulei de cătină cu o lingură dintr-un unguent obișnuit, obținându-se o cremă cu virtuți protectoare. Chiar dacă pare o boală a vremurilor trecute, râia mai face probleme și astăzi. Dar cătina i-a venit de hac. Se aplică pe locul afectat o pastă obținută din cenușă de ramuri de cătină amestecată cu oțet. După ce se unge bine locul, se pune deasupra o folie de plastic și se păstrează aproximativ patru ore. Aplicația se face de două ori pe zi, minimum o săptămână.

Fiind un puternic energizant, siropul de cătină nu se administrează niciodată seara, deoarece poate da insomnii