Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Miopia sau tulburările vederii afectează o proporţie semnificativă a populaţiei, însă această afecţiune oftalmologică este uşor de corectat prin tratament optic (ochelari de vedere, lentile de contact), chirurgical sau… prin intermediul farmaciei verzi.

Debutează în copilărie
Persoanele cu miopie prezintă dificultate în a vedea obiectele situate la distanţă. În cazul miopiei, globul ocular are axul antero-posterior prea lung sau corneea are curbura prea accentuată, astfel că lumina ce pătrunde în ochi nu este focalizată corect. Imaginile sunt focalizate în faţa retinei, porţiune a ochiului uşor sensibilă la lumină, cauzând o vedere neclară. Miopia este foarte des întâlnită şi de obicei debutează în copilărie. În mod normal, afecţiunea stagnează, dar se poate şi agrava pe măsură ce se înaintează în vârstă.

Morcovi cruzi pentru vedere limpede
Chiar dacă unora li se pare imposibil, iată că alimentaţia poartă un rol important în sănătatea oculară. O hrană bogată în legume şi fructe ajută vederea într-un mod miraculos! Nutriţioniştii recomandă să consumaţi zilnic un morcov crud, pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina A. Un remediu mai puţin ştiut este acela cu bitter suedez. Pentru a scăpa de miopie se ung de mai multe ori pe zi pleoapele cu celebra licoare. Se spune că rezultatele au fost remarcabile.

Aburi binefăcători de silur şi vin alb
Aveţi nevoie de 20 g silur (plantă erbacee din familia scrofulariacee, cu frunze mici, dinţate şi cu flori mici, palid-violacee, în inflorescenţe terminale spiciforme), 20 g valeriană, 20 g muşeţel, zece grame de verbină (plantă erbacee decorativă anuală, cu frunze dinţate şi cu flori roşii, albe sau liliachii, cultivată mai ales pentru mirosul ei plăcut) şi 30 g suc de soc. După ce se amestecă totul bine, cinci linguri rase cu plante se opăresc cu 500 ml de vin alb, ce iniţial a fost înfierbântat până la limita de fierbere. Aburul este lăsat să acţioneze asupra ochilor închişi timp de două-trei minute. Tratamentul se face de trei ori pe săptămână timp de trei luni.

Mixtura miraculoasă
Infuzia realizată din amestec de urzică, ventrilică, filimică şi coada-calului vă poate face să vă recuperaţi vederea… fără cusur! Amestecate în părţi egale, plantele ajută la concentrare şi alungă oboseala ochilor. Se beau zilnic până la trei ceşti din acest ceai, adăugând însă şi câte o linguriţă cu bitter suedez. Tratamentul se face timp de cel puţin două săptămâni.

Rostopasca, leacul din bătrâni

Infuzia de rostopască face vederea mai clară, sunt de părere fitoterapeuţii, care au studiat intens acest leac „din bătrâni’’. Pentru a realiza licoarea „magică’’ aveţi nevoie de o linguriţă rasă cu plantă pusă într-un litru de apă. Rostopasca doar se opăreşte. După ce se răceşte se consumă cam două ceşti cu ceai pe parcursul întregii zile. Secretul vindecării constă în înghiţiturile mici, ce accelerează procesul de vindecare. Un alt remediu bazat pe rostopască este sucul pentru ochii bolnavi. Se ia o frunză de rostopască, se spală, iar tulpina ei fragedă se zdrobeşte între degetul mare şi degetul arătător, umezite în prealabil. Zeama astfel obţinută este unsă cu arătătorul, ţinând ochii închişi, înspre coada ochiului. O altă modalitate eficientă de a face o vedere clară o reprezintă tinctura de rostopască, procurată din farmacii. Se administrează de două-trei ori zilnic câte zece-cinsprezece picături în puţină apă.