Main menu

header

582 10 2de Raluca Grințescu

Începutul verii este momentul prielnic pentru a profita de puterile tămăduitoare ale copacilor, tufelor şi ale ierburilor care cresc în păduri, pe marginea drumului sau pe pajiştile montane. Natura vă pune la dispoziţie numeroase remedii pentru a vă reface sănătatea, iar folosirea plantelor ca agenţi terapeutici vă aduce o serie de beneficii. Următoarele elixire sunt ideale de preparat acum, la început de vară.

Crema din flori de soc înmoaie pielea aspră

Crema din flori de soc înmoaie pielea aspră, o catifelează şi regularizează umiditatea din ea. Ingrediente: 5 inflorescenţe de soc, 250 ml ulei de măsline, 25 g ceară de albine (sub formă de pastile). Mod de preparare: se rup florile de soc şi se pun într-un recipient împreună cu uleiul. Se pune totul pe foc mic şi se ţine la încălzit până când apar mici bule. Compoziția se lasă să stea peste noapte, după care uleiul se strecoară printr-un filtru de cafea şi se mai încinge o dată. În continuare, se încorporează pastilele de ceară şi se amestecă până când se dizolvă complet. Alifia se toarnă în borcane curate, se lasă la răcit, iar apoi se închide cu capace. Termenul de valabilitate al preparatului este de câţiva ani.

Siropul din muguri de brad are acţiune antibacteriană

Această lună este cea mai bună perioadă în care se pot recolta mugurii de brad, din care puteți prepara un elixir cu acţiune antibacteriană, foarte eficient în lupta cu afecţiunile sezonului rece - tuse, bronşite, stări gripale, laringite şi faringite -, pentru întărirea sistemului imunitar. Ingrediente: muguri de brad de 3-5 cm, miere lichidă. Mod de preparare: mugurii de brad se spală în apă rece şi se lasă să se usuce pe prosoape de hârtie. Este foarte important să nu aibă apă; în caz contrar, siropul va fermenta. Într-un borcan de sticlă se aşază straturi alternative de muguri de brad şi miere. Deasupra se pune un strat consistent de miere, după care recipientul se închide perfect şi se păstrează într-un loc răcoros şi întunecos. Se lasă la macerat cel puţin o lună, perioadă în care siropul se agită din când în când, astfel încât mierea să se amestece cât mai bine, iar substanţele active extrase din mugurii de brad să se dizolve. La final, se strecoară şi se păstrează în recipiente din sticlă, la frigider (sau într-un beci). Durata de folosire este de un an. Se administrează câte o lingură cu sirop de trei-patru ori pe zi. Se ţine în gură până se dizolvă. Siropul poate fi folosit şi ca îndulcitor pentru ceai.

Ceai pentru detoxifiere

În timpul curei cu acest ceai sunt stimulate şi fortificate toate organele excretoare. Plantele folosite ajută la eliminarea blândă a tuturor fibrelor şi toxinelor acumulate pe parcursul sezonului rece. Ingrediente: câte 30 g frunze proaspete de mesteacăn, urzică, păpădie şi coada-calului, 10 g frunze de plămânărică, puţină zeamă de lămâie, miere. Mod de preparare: peste o lingură cu amestec din aceste plante se toarnă 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat cu capac timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se adaugă zeamă de lămâie şi miere, după gust. Se consumă câte o cană cu ceai de trei ori pe zi, timp de șase-opt săptămâni.

Elixirele din plante vă întăresc imunitatea