Main menu

header

580 9 2de Raluca Grințescu

Chisturile ovariene reprezintă o afecţiune foarte frecventă, fiind a doua cauză de consultaţie ginecologică. Fiecare femeie va face cel puţin o dată în viaţă un chist ovarian, dar poate să-l descopere sau nu. Chisturile ovariene apar foarte frecvent la femeile tinere, active sexual. De cele mai multe ori sunt formaţiuni benigne (necanceroase), care dispar de la sine. Şi la menopauză pot apărea chisturi, şi numai 5%-6% dintre aceste cazuri sunt maligne (canceroase). Să vedem cum am putea să le tratăm natural.

Unt clarifiat

Un remediu foarte eficient îl puteţi prepara în casă astfel: amestecaţi o cantitate egală de unt clarifiat, pulbere de ienupăr, coriandru, ghimbir, suc de rodie proaspăt stors şi puneţi-le câteva minute la foc mic, până când untul clarifiat devine lichid, iar sucul de rodie începe să se evapore. Se va administra de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, în felul următor: o lingură cu amestec se dizolvă într-o cantitate egală de apă fierbinte, apoi se bea.

Yam săbatic

Dintre plantele cu efecte benefice în resorbția chisturilor ovariene, cel mai indicate sunt yamul sălbatic şi Vitex agnus castus (se găsesc în comerţ sub formă de capsule). Luaţi câte o capsulă din fiecare, de trei ori pe zi, înainte de masă. O dată pe săptămână (alegeţi o zi în care nu trebuie să ieşiţi din casă) beţi pe stomacul gol o ceşcuţă cu lapte călduţ în care aţi pus una-două linguri cu ulei de ricin. După aceea vor apărea câteva scaune diareice, al căror scop este acela de a decongestiona şi mai mult zona abdominală şi de a grăbi vindecarea.

Faceţi spălături vaginale cu decoct

Tratamentul extern, care trebuie realizat concomitent cu cel intern, constă în:

  • Masarea zonei abdominale inferioare timp de 15 minute, urmată de o baie foarte fierbinte. Aşezaţi-vă în cada care în prealabil a fost umplută cu apă cât să ajungă la zona ombilicului şi rămâneţi aşa până începeţi să transpiraţi, şi încă şapte minute după aceea. Acest procedeu trebuie efectuat zilnic. Dacă nu este posibil, baia poate fi înlocuită cu aplicarea unei sticle cu apă fierbinte pe zona inferioară, însă efectul este diminuat;
  • Spălături vaginale cu decoct de fructe de ienupăr, o dată la două-trei zile;
  • Clisme cu ulei călduţ (25 ml), efectuate seara, o dată la două-trei zile. Este foarte important ca uleiul să rămână înăuntru pentru cel puţin câteva ore. Dacă apare nevoia de a merge la toaletă, uleiul poate fi eliminat, urmând să reintroduceţi altul la câteva minute după aceea. Folosiţi ulei de porumb presat la rece.

Atenţie! O componentă importantă a tratamentului o constituie prevenirea constipaţiei. Luaţi câte un laxativ în fiecare seară, deoarece va ajuta la resorbția mai rapidă a chisturilor.

Consumaţi terciuri de cereale

O importanță deosebită trebuie acordată regimului alimentar. Acesta trebuie să fie alcătuit în principal din terciuri de cereale, în care să adăugaţi una-două linguriţe cu unt. Evitaţi alimentele uscate (sticksuri, biscuiţi, seminţe, fructe uscate etc.) şi alimentele fast-food. Acestea au tendinţe constipative şi eliminarea constipaţiei este una dintre principalele componente ale tratamentului. Eliminaţi şi alimentele care stimulează secreţia de hormoni estrogeni: soia, sparanghelul, lemnul-dulce, anasonul, berea, dar şi carnea, deoarece animalelor din crescătorii li se administrează hormoni de creştere.