Main menu

header

579 7 2de Carmen Ciripoiu

Considerat unul dintre cele mai vechi leacuri folosite de medicina naturistă, socul rămâne și în zilele noastre elixirul care face adevărate minuni atât pentru sănătatea rinichilor, cât și pentru sistemul nervos.

Previne formarea pietrelor la rinichi

Bronșita și sinuzita, două boli care de multe ori se încăpățânează să plece, și-au găsit nașul: socul. Tratamentul este pe cât de simplu, pe atât de binefăcător. Se țin cure de două săptămâni, timp în care bolnavul consumă o linguriță cu pulbere de soc de patru ori pe zi. Pulberea se obține prin măcinarea fină cu râșnița de cafea a florilor uscate ale plantei. Se depozitează în borcane de sticle închise bine, care se pun în locuri întunecoase și reci. Binecunoscuta socată este fantastică pentru sănătatea rinichilor. Se spală foarte bine 12 ciorchini de flori de soc, se toacă fin și se pun într-un borcan de cinci litri. Se adaugă sucul de la două lămâi, 300 g miere și trei litri de apă de izvor. Se amestecă foarte bine, până când mierea se dizolvă. Se lasă la fermentat patru zile, la temperatura camerei, se filtrează și se depozitează la frigider. Se consumă zilnic un litru și jumătate. Preparatul stimulează activitatea rinichilor, prevenind formarea pietrelor și a nisipului. Persoanelor care suferă de nefrită sau de cistită li se recomandă o cură cu socată de două săptămâni, o dată la trei luni.

Are efect asemănător cu cel al aspirinei

Numeroase cercetări au scos la iveală fapul că un tratament cu flori de soc e de mare ajutor celor care au probleme cu sistemul nervos. Se recomandă infuzia de soc obținută astfel: patru lingurițe cu flori de soc mărunțite se pun la infuzat timp de opt ore în jumătate de litru de apă, apoi se filtrează. Poțiunea se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe în jumătate de litru de apă timp de cinci minute, apoi se filtrează. În final se amestecă cele două preparate. Se consumă o cană de trei ori pe zi, în cure de șase săptămâni. Tratamentul se poate relua după trei săptămâni de pauză. Ceaiul este senzațional în caz de răceală, având efect asemănător cu cel al aspirinei. Se opărește o linguriță cu plantă uscată și mărunțită într-o cană cu apă clocotită, apoi se lasă la infuzat 15 minute și se filtrează. Preparatul este indicat și celor care suferă de cistite acute sau de bronșite.

ATENŢIE! Tratamentele cu soc se administrează cu prudență de femeile însărcinate și de cele care alăptează, dar şi de cei care iau diuretice de sinteză și laxative.

Uleiul tratează arsurile solare

Specialiștii în medicină naturistă recomandă persoanelor care suferă de nevralgii sau de probleme articulare cataplasme cu soc. O mână cu flori mărunțite se ţine la macerat două ore în apă caldă, apoi se aplică pe locul afectat. Se lasă să acționeze o oră, apoi cataplasma se îndepărtează, iar locul se spală cu apă călduță. Foarte valoros este și uleiul de soc, folosit atât pentru tratarea arsurilor solare, cât și pentru pielea uscată. Modul de preparare al acestuia este următorul: într-un borcan se pun 15 linguri cu flori de soc peste care se toarnă o jumătate de litru de ulei de măsline. Se lasă la macerat timp de două săptămâni, apoi preparatul se filtrează și se depozitează în sticle închise la culoare. Se ung cu ulei părțile cu probleme timp de șapte zile.