Main menu

header

  Scaietele creşte pretutindeni pe marginea drumurilor. Planta mai este cunoscută sub numele de scaiete mov sau ciuline, deoarece tulpina este spinoasă şi florile au culoarea violet. Deşi are tendinţa de a „sufoca” alte plante, laptele ciulinilor are proprietăţi curative de nepreţuit asupra ficatului.

Stimulează secreţia lactică

  Grupul de agenţi silimarin conţinuţi de ciuline este adesea folosit de medicina tradiţionalăpentru protejarea organismului împotriva otrăvurilor ce se găsesc în compoziţia unor ciuperci. În plus, decoctul preparat din 10 g de plantă mărunţită, adăugată la 200 ml de apă rece, stimulează considerabil secreţia lactică la femei. Se recomandă consumarea a patru sau a cinci linguri pe zi, îndulcit cu miere de albine.

Împiedică retenţia urinară

  Încă din antichitate, scaietele a fost folosit pentru detoxifierea ficatului. Principalele efecte curative ale plantei vizează afecţiunile ficatului, fără a avea vreun efect secundar. Infuzia din florile ciulinului protejează şi regenerează ţesutul hepatic distrus de abuzul de alcool, de medicamente sau în urma hepatitei. Două linguriţe cu flori uscate se adaugă la o cană cu apă clocotită şi se lasă zece minute la infuzat. Se bea de trei ori pe zi. De asemenea, acest preparat reduce efectele secundare ale medicamentelor. Mai mult, acţiunile diuretice ale scaietelui împiedică retenţia urinară, calmează tusea şi vindecă bronşita.
Claudia Stan
pont! Decoctul din scaiete, folosit sub formă de băi, combate artrita şi infecţiile de pe pielea capului (dermafitoze)