Main menu

header

560 11 2de Carmen Ciripoiu

Scăderea auzului a devenit în zilele noastre una dintre cele mai răspândite afecțiuni. Indiferent care sunt cauzele care o provoacă, maladia afectează personalitatea bolnavului, care își pierde încrederea în forțele proprii, devine irascibil și, ușor, ușor, începe să se izoleze de societate. Care e cea mai bună soluție pentru ca boala să nu înceapă să năruie viața? Leacurile naturiste.

Sfecla, bună pentru izbăvire

Ienupărul nu a rămas impasibil la bolile urechii. Se macerează o lingură cu boabe bine coapte în 75 ml țuică timp de trei săptămâni. Se picură în urechea bolnavă înainte de culcare trei picături de tinctură și se păstrează cinci minute, apoi, procedura se repetă la cealaltă ureche. Când vâjâitul urechilor este asociat cu amețeli, se apelează cu încredere la hrean. Se rade o rădăcină mare, se amestecă un sfert de linguriță cu sare și se ţine 20 de minute să se lase sucul, apoi terciul se presează. Se pun două picături în urechi. În caz de surditate, tratamentul cu sfeclă este foarte benefic. Se fierbe o sfeclă de mărime medie, apoi se stoarce sucul. Se folosesc trei-patru picături pentru fiecare ureche. Un leac imbatabil pentru restabilirea auzului este combinația oțet, dafin și țuică. Se amestecă un vârf de cuțit cu pulbere obținută din frunze de dafin râșnite foarte fin cu o lingură cu oțet și 100 ml țuică. Se lasă la macerat timp de două săptămâni, apoi se strecoară. În prima săptămână se folosește o picătură de trei ori pe zi, apoi trei picături, până ce auzul a revenit.

Comprese cu zeamă de varză acră, pentru otită

Cel mai frecvent utilizate plante pentru otită sunt cele cu proprietăți vasodilatatoare și antiinflamatoare. Foarte utilă în vindecarea otitei este infuzia de mușețel sau de urzică obținută dintr-o lingură cu plantă la 250 ml apă clocotită. Cu această loțiune se fac spălături calde seara, timp de zece minute. Excepțională este infuzia obținută din amestec de gălbenele, trifoi roșu și coada-șoricelului, frunze de salvie și rădăcini de tătăneasă, în părți egale. O lingură cu acest amestec se infuzează timp de 15 minute în 250 ml apă fiartă și se fac spălături în ureche. Efect uimitor îl are și uleiul de cimbrișor, mușețel, cânepă și usturoi (trei picături, la interval de două zile), alternativ cu trei picături de suc de urechelniță. De mare ajutor sunt compresele calde cu 250 ml vin fiert cu o lingură cu rozmarin proaspăt, puse pe urechea bolnavă, și compresele calde cu zeamă de varză, care se țin în jur de o oră pe locul afectat.

Propolisul, recomandat vârstnicilor

În cazul urechilor inflamate, se picură înainte de culcare două picături de tinctură obținută din două părţi de suc de ceapă şi patru părţi de ţuică. Celor de vârsta a treia, hipoacuzici, li se recomandă o soluție obținută din amestecul a două linguri cu ulei de porumb şi o lingură cu propolis. În preparatul obținut se introduce o bucățică de tifon, care se pune pentru 24 de ore în ureche. Cura durează 12 zile. Dacă hipoacuzia este asociată cu dureri, se prepară suc din frunze de pătlagină şi se picură în urechea bolnavă. Deasupra se acoperă cu un strat de vată încălzită şi se leagă cu un fular de lână.

ATENŢIE! Bolnavii de otită trebuie să adopte o alimentație bogată în sucuri, crudități, cereale, legume, suc de orz verde și vitamina B.

Consumând zilnic un sfert de lămâie, contribuiţi la îmbunătățirea auzului