Main menu

header

557 6 1de Raluca Grințescu

Ideea unor tratamente alternative pentru anumite afecţiuni oculare este destul de răspândită în rândul oamenilor. Totuşi, mulţi nu cunosc faptul că miopia se poate vindeca printr-un tratament naturist. Există mai multe variante de remedii naturiste prin care această afecţiune se poate remedia.

Comprese cu ceai

O variantă de tratament prin care miopia se poate vindeca ar fi următoarea. Frunzele de corn sunt binecunoscute ca şi tratament naturist prin care miopia se poate vindeca. Se pune o cană cu apă clocotită peste două linguriţe cu frunze de corn fărâmițate. Seara, înainte de culcare, spălaţi întâi ochii cu un ceai de muşeţel (preparat în acelaşi fel ca şi cel de corn), apoi înmuiați un tifon curat în ceaiul de corn călduţ şi aplicaţi-l pe ochi fără a-l stoarce. Staţi astfel 15-30 de minute, clipind din pleoape, pentru ca lichidul să pătrundă şi înăuntru. Compresele se aplică alternativ: trei zile da, trei zile nu. După 18 zile, tratamentul se întrerupe pentru o lună. În perioada tratamentului evitaţi privitul la televizor sau expunerea la lumina fluorescentă.

Picături pentru ochi

Se prepară un ulei medicinal din care se vor aplica zilnic câteva picături. La preparare se folosesc următoarele plante: lemn-dulce, shatavari (se poate înlocui cu sparanghel) şi ashwagandha. Pentru 100 ml ulei medicinal este nevoie de: 12,5 g amestec de plante, care se pun în 200 ml apă şi se lasă să fiarbă la foc mic până scade la un sfert (50 ml). Lichidul rămas se filtrează, apoi se amestecă bine cu 100 ml ulei de susan şi se pune din nou la foc mic până când apa se evaporă în întregime. În acest fel, proprietăţile terapeutice ale plantelor trec în ulei.

Netra basti

557 6 3Netra basti este o terapie pentru ochi specific ayurvedică, al cărei efect principal este de a îmbunătăţi vederea. Are efecte foarte bune chiar şi în cazurile de retinopatie diabetică. Procedura este relativ simplă, se poate realiza cu uşurinţă şi acasă, însă este nevoie de ajutorul unei alte persoane. Se prepară un aluat tare din făină de năut (sau de grâu integral) şi apă. Aluatul se modelează sub forma unui inel, care se aplică în jurul ochilor. Aderenţa dintre aluat şi piele trebuie să fie foarte bună, astfel încât uleiul să nu se scurgă. Apoi, pe ochii închişi se aplică ulei de gokshura (la noi, această plantă se găseşte sub denumirea colţii-babei), preparat exact după modelul anterior. Uleiul trebuie să fie uşor călduţ, însă nu foarte tare, deoarece ochii sunt repede afectaţi de căldura intensă. După ce uleiul a acoperit complet ochii, aceştia se deschid. Se stă aşa timp de cinci-zece minute, după care uleiul se îndepărtează cu ajutorul unui tampon de vată. Este necesar ca această terapie să se realizeze de două-trei ori pe săptămână.

Dacă recurgeți la ochelari, nivelul de miopie se poate amplifica, deoarece ochelarii nu sunt un remediu care tratează problemele legate de miopie, ci doar o corectează. Practic, ochii dumneavoastră se obişnuiesc cu ochelarii, astfel gradul de miopie creşte și sunteți nevoiți să purtați dioptrii din ce în ce mai mari

Exerciţii

Exercițiile sunt foarte importante, deoarece ele au rolul de a tonifia muşchii oculari. Dintre ele putem enumera: rotirea globilor oculari, fixarea cu privirea a flăcării unei lumânări în întuneric, focalizarea pe vârful degetului în timp ce acesta se deplasează în adâncime şi stânga-dreapta. Se va începe cu mişcări rapide de amplitudine mică şi se va continua cu mişcări largi.

Intern, dimineaţa şi seara, se vor administra una-două linguriţe cu unt clarifiat călduţ, alături de care se bea puţină apă caldă. În cazul copiilor care au asemenea probleme, tratamentul recomandat anterior se va suplimenta cu administrarea de calciu provenit din surse naturale, timp de minimum trei-patru săptămâni (lactate nepasteurizate şi nedegresate). Plantele recomandate a fi consumate pentru îmbunătăţirea vederii sunt: gălbenelele, crăiţele, afinele, albăstrelele.