Main menu

header

542 9 1de Raluca Grințescu

Este cunoscut faptul că, după masă, nivelul glucozei din sânge creşte, iar atunci când suntem stresaţi, epuizaţi, nu avem mese regulate, glicemia scade. Primele simptome ale hipoglicemiei sunt stările de ameţeală şi de oboseală subită. Un nivel ridicat al glicemiei este mai greu de detectat şi de obicei apare după câteva zile. Dacă nu este tratată, în timp, hiperglicemia poate cauza diabet, boli cardiovasculare, renale, distrugerea retinei, afecţiuni microvasculare. Dudul alb se numără printre remediile eficiente în menţinerea nivelului glicemiei în limite normale.

Pentru ceai, se culeg frunzele tinere

În scop medicinal se folosesc frunzele atât de la dudul alb, cât şi de la cel negru. Pentru ceai, se recoltează frunzele tinere, fără codiţă, care au proprietăţi antidiabetice. Faceţi un ceai din două linguriţe cu frunze mărunţite puse în 250 ml apă clocotită. Se pot bea două-trei căni pe zi. Se consumă cu 15 minute după mesele principale. Acest ceai se mai indică şi în diaree, în gastrită, în ulcer gastric şi duodenal. Frunzele au şi o acţiune favorabilă asupra muşchiului inimii, acţionând direct asupra terminaţiilor nervoase. De asemenea, acţionează la nivelul cavităţii bucale, calmând durerile de dinţi, în special combinate cu cuişoare.

Coaja rădăcinii se folosește în ascite

O cură cu fructe de dud, în care se consumă zilnic 200 g pe stomacul gol dimineaţa, la trezire, va curăţa organismul de toxine în zece zile. De asemenea, o astfel de cură este foarte utilă şi în cazul distrofiilor miocardului. Fructele conţin tanin, antocianozide şi materii peptice. De aceea, mâncate pe stomacul gol, fructele de dud sunt laxative. Sucul fructului extras înainte de completa maturare conţine 20-25 g acid citric la litru. Se utilizează în sirop astringent pentru gargară contra anginei, stomatitelor şi aftelor. Extractul sau tinctura din frunze de dud se folosește intern, câte 30-50 de picături, de trei ori pe zi, de diabetici, în special. Coaja rădăcinii se folosește în ascite sau pentru a elimina viermii intestinali. Astfel, se pun două linguriţe mărunţite cu coajă de dud alb la 300 ml apă. Se fierbe până scade la 200 ml, se strecoară şi se bea de trei ori pe zi până la vindecare. În medicina chineză, fructele de dud alb sunt consumate pentru a preveni albirea prematură a părului.

PONT. Fructele de dud alb sunt benefice pentru eliminarea stării de oboseală, a stărilor de ameţeală, a anemiei şi a incontinenței.

Pentru a evita problemele cauzate de diabet, medicii recomandă menţinerea unei greutăţi corporale potrivite, efectuarea unei activităţi fizice zilnice (30 de minute de mişcare pe zi), o dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume (trei-cinci porţii pe zi) cu un conţinut scăzut de zahăr, grăsimi saturate şi evitarea tutunului

Complicaţiile duc la deces

În prezent, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, complicaţiile diabetului reprezintă principala cauză de deces în rândul populaţiei diagnosticate cu diabet. La nivel mondial, la fiecare şapte secunde moare câte o persoană bolnavă sau circa 4,6 milioane de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza diabetului zaharat, iar sistemele de sănătate cheltuiesc anual 465 de miliarde de dolari pentru a lupta cu această boală cronică.