Main menu

header

542 11 1de Carmen Ciripoiu

Cunoscută de acum 3.000 de ani ca simbol al sănătății și longevității și denumită în Antichitate simbolul vieții veșnice, crizantema, floarea inimii curate, este astăzi utilizată atât în arta culinară, cât și în industria cosmetică și în medicina tradițională.

Tonic extraordinar

Florile reginei toamnei au un bogat conţinut de minerale, potasiu, magneziu, seleniu, zinc, calciu, substanţe necesare funcţionării normale a organismului, în special a sistemului nervos central, dar şi uleiuri esenţiale, care întăresc sistemul imunitar şi inhibă procesele evoluţiei bolii Parkinson. Ceaiul de crizantemă este un tonic general care are și excelente proprietăți diuretice, fiind benefic și în bolile de rinichi. În același timp, loțiunea ajută și la păstrarea calciului în organism. Peste o mână cu petale de crizantemă se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită și se lasă la infuzat o jumătate de oră. Se îndulcește cu miere. Pentru a normaliza starea generală se consumă o cană înainte de culcare, timp de două-trei săptămâni. În cazul bolilor renale se recomandă o jumătate de cană cu ceai, de două ori pe zi. Pentru a scăpa de herpes, peste o lingură cu flori zdrobite de crizantemă se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 40 de minute și se consumă un sfert de cană de patru ori pe zi, până la vindecarea completă.

Adjuvant în maladia Parkinson

Poliartrita, artroza, reumatismul sau durerile de genunchi, boli care își fac de cap mai ales în perioada toamnei, sunt tratate cu succes cu crizantemă. Peste o mână cu petale se adaugă o linguriță cu ulei de floarea-soarelui. Mixtura se aplică seara, înainte de culcare, bandajând zonele afectate cu un tifon. Persoanelor care suferă de maladia Parkinson li se recomandă consumul regulat de ceai de crizantemă, preparat astfel: peste o jumătate de litru de apă clocotită se adaugă petalele unei crizanteme. Preparatul se lasă la infuzat o oră. După o lună și jumătate de tratament, pacientul devine liniștit și va scăpa de tremurul capului și al mâinilor și de țiuitul urechilor. Guturaiul puternic şi dispariția mirosului sunt alte două boli cărora crizantema le vine de hac. O lingură cu petale de crizantemă bine tocate se amestecă împreună cu o linguriţă cu ulei de măsline. Mixtura obţinută se pune la rădăcina nasului şi sub nări şi se acoperă cu un plasture. Se lasă până dimineaţa, când se înlătură şi se clăteşte bine cu apă călduţă în care a stat o floare de crizantemă. Tratamentul durează până la dispariţia simptomelor.

ATENŢIE. Consumul de produse care conțin crizanteme este contraindicat persoanelor care au boli autoimune, imune, tuberculoză, scleroză, persoanelor care se află sub tratament medicamentos împotriva cancerului, anxietății sau medicamente care prezintă toxicitate hepatică!

Pentru un ten perfect

Florile de crizanteme folosite la prepararea infuziei pot fi stoarse de excesul de apă și utilizate drept pansament pentru ochi sau ca măști pentru tenul acneic. Excelentă pentru o piele netedă este infuzia de crizantemă și fasole mung. Pentru prepararea acesteia se folosesc 10 g crizanteme, 30 g pastă de fasole mung, 10 ml suc de lămâie și puțină miere. Se adaugă crizantema în apa fiartă, urmată de sucul de lămâie și fasolea mung, iar la sfârșit, mierea. Băutura ajută la eliminarea imperfecțiunilor pielii și la eliminarea pietrelor.